Gunung Murud, merdeka 2007 : Kali pertama menulis kesah pendakian

Assalamualaikum & Salam sejahtera ….
Batu Caves, 12 Sept 2007 – 2007/Gambar/Aktiviti/GunungMurud/CeriteraMurud-Bario.xls

24 Ogos 2007 - Jumaat

Hari ni bertarikh di atas seperti hari jumaat yg sebelum2 nye, saya bersembahyang di masjid Bandar utama bersebelahan one utama (tempat mengular taim keje) sebelah sekolah… selesai dan pulang menuju ofis kat Menara Luxor ni , rase nak lelap kejap … biase la makan nasi beriani gam yg memang sedap tak hingat . Sampai kat meja, saya on kan hand phone nak check kot ade yg suka telepon taim sembahyang jumaat ni … tetiba ade miss call …. Mungkin ade head hunter atau bank2 yg suka nak tawar diri nak ambik kad kredit atau ade club yg nak tawar kan diskaun hotel … udah la … dah tau taktik korang dan dah tak nak layan dah …

Tapi ntah macam mane tergerak hati… nak tau gak siape yg telepon … saya pun call balik no tu … mula nye dengar suara yg tak di kenali … lame gak tak leh ingat lagi tuan punye suara ni… siape nye suara ni … last2 … tau gak … rupe nye Deeno call… cerita punye cerita … kate nye ade peserta yg tarik diri sebab hal keluarga melibatkan 2-3 hari pertama trip ke Murud ni … Dan pikirkan saye tak de trip nak polo lagi …make saye pun menyatakan persetujuan utk pergi …. Trip yg dirancang ke transpek oleh Musz telah di batalkan ….hanye Yong Yap je dia nak buat … then dah semi konpom nak polo Spy ke Mandi Angin…. Tinggal nak datang ke YZ dan bayo aje malam ni….

Ape lagi … Deeno pun buat keje amal sikit … katenye nak tukar name Miri-Lawas… Lawas- Ba’kelalan la … LCCT- Miri la … mintak photocopy IC dgn segera la …tukar name kene gi Air Asia KL Sentral… tapi kene bayo la sikit …Kebetulan saye nak gi Low Yatt nak survey barang …. Tapi akan singgah kejap di KL Sentral … letih gak la …ke hulu ke hilir buat keje ni …. Last semua settle kul 7 petang … dapat jugak saye tau siape yg pergi …. Siape yg saya ganti ….dan yg penting last minit saye ikut gak… masuk ni dah 4 kali last minit … dulu bar gading dan gajah terom …berakit pun last minit tapi tak jadi ….

3 minggu sebelum tu …dapat tau Ramli ikut trip ni dari kawan lepak kat YZ… tapi dia tak kasi tau awal2 kat saye ...hmmm …ooo tak cakap yekk…kemudian dia cakap Ary dan Mia pun polo gak … hehehe ni mesti dah tentu si Zuhara ikut kalau ikut kepala otak saya yg bole teka siape lagi yg polo .…telepon/YM/email Deeno utk confirm ade kosong ke tak … dia cakap dah penuh … mintak maaf la …hmmm tak pe la …nak wat cam ne…

Lepas tu email Zuhara … maklum la nak tanye dia gi mane mase merdeka ni …. yang sebenornye trip ni adelah trip underground yg di PNC kan …so tak leh cite kat sape2 … nanti semua org nak ikut … termasukla saye ni … bole jadi gado kalau dapat tau ade member gi tak cakap … dia jawab “ade la… family trip jek ” … mula la saye nak korek rahsia … tak tau sebenar PNC…tanye punye tanye …. Akibat terlebih tanye...atau ayat “awak jgn berkasar dgn  saye “  so Zuhara pun rase saye overacting dalam hal ni … sampai satu mase tak de email susulan … selame berhari2 … macam marah je dia kat saye …nak buat cam ne … saye ni pandai carik lobang …dah keje consultant … gini la cara nye  kalau nak hidup ….nak  tau semua perkara ….

28 Ogos 2007 - Selasa

Bergerak rumah ramli kul 2130 malam …. Malam tu Ramli cuba ayat Zuhara dgn SMS nak tau dia turut serta tak memandangkan trip ni adalah PNC dan tak tau siape yg polo. Ayat punye ayat satu mase Zuhara telah terperangkap dgn soalan maut … oleh kerana rasa rahsia dia hampir bocor … Zuhara menelepon Deeno dan mengatakan Ramli tau dia pergi ...namun dinafikan oleh Deeno … Lepas tu tiada SMS sehingga besok bila nak tau betul kah dia turut serta….Bersama saya, ade bawak sekali beg yg saye pinjam dari Ramli mase gi gunung tangga dah saye hantar kedai jahit … dan bole la dia pakai …

Ni semua akan di sumbat ke dalam beg dia …sejak kes trans haritu …. Kire dia dah insaf dan naik taraf gak jadi klinik desa bergerak , pembekal tongkat ali, bole masak meegi/ bancuh air teh .. ala org panggil dapur haram , ade biskut/roti, katekan ape aje semua complete.. dia bawak chess gak… tu nampak bendera Malaysia nak celebrate kat puncak …

29 Ogos 2007 - Rabu

So malam tu saye tido rumah ramli…. Kita org bangun seawal kul 0500 pagi…siap2  bangun…..teksi dah sedia tunggu dan bawak ke LCCT … Tiba di LCCT .. rase nye kami yg terawal memandangkan tak nampak kelibat yg dikenali turut same mengikuti trip ni …

Selepas termenung seketika …muncul Ary dan Mia serta Azmin … kemudian Husin pun sampai terkocoh-kocoh … lepas tu Deeno dan Saf pulak sampai … yg lelain tah sesapa yg polo…. Bila tanye Mia siape lagi, dia jawap dalam keadaan suara serak2 jantan … ni bukan Mia yg saya kenal … ni Khairul Mior ni …Mia rupanye hilang suara untuk trip ni …Kemudian ade muka2 baru atau yg tak pernah muncul tetiba muncul …. Tetiba ade Zul dan Taha …. serta Ms Tan yg merupakan rakan Uncle Appa kat Kluang yg tak dapat pergi lalu saya la penggantinye … Siape lagi yek …Kira balik.. saya, Ramli, Azmin, Ary, Mia , Husin , Taha , Zul, Ms Tan , Deeno dan Saf….Namun ade 1-2 orang yg akan sampai besok nye … Di counter check in akhir nye Deeno bagi tau yg Zuhara yg last ..hehehe…

Segala urusan tiket, mykad, scan dll berjalan lancar … kami menaiki kapal terbang pukul 0730 pagi … saya duduk sebelah Ramli dan Husin … Sambil menikmati sarapan pagi … saya makan nasik lemak dan minum vico … kami menikmati view langit yg membiru di luar sane … bukan selalu …

Flight kami tiba di Miri pukul 1000 pagi …. Masing2 tido tak tido … Husin pada mulanye bagi tau supaya jgn tido …. Akhirnye terlelap panjang jugak … namun nak cover punye pasal … dia jawab saye pejam2 jek …Selepas check out dan mendapatkan beg, kami lepak di pintu airport… penerbangan seterusnye ade lah ke Lawas pukul 1455 petang … Memandangkan terlalu banyak mase terluang … Saya dan Ramli mengambil keputusan merayau ke Bandar Miri … maklum la 1st taim ke sana … Kami kemudian berjaya memujuk Husin dan Arrey join same … biase la nak bayo tambang sampai RM18.50sen …baik ajak member …. Cukup korum on jek …. Deeno pesan jgn lame2 … kul 1300 dah ade kat airport balik …Perjalanan yg tak sampai 20 minit … kami pun  singgap di Imperial Plaza….ronda2 kot ade la barang outdoor …hampeh …tak jumpe …  di tingkat atas ade gerai …kami singgap kejap memesan sedikit minuman …Waktu masa ni baru pukul 1130 pagi … ketika ini saye meminta Arrey mengajar saye cara2 mengendalikan kamera LSR yg baru di beli … maklum la ade manual hidup … tanye je la … mula2 tak paham … lame sikit masuk la dalam kepala ni … Arrey bagi tau ini ...itu … angguk aje lah macam paham …

Agak lame lepak … kami pun beredar dari situ mencari ape lain yg ade di Bandar Miri ni … tak banyak bende yg leh di carik … biase la Bandar Miri tak same dgn Bandar PJ atau Subang ler … Ia terletak di tepi laut yg menyebabkan cuaca panas dan kering … kete mudah karat kalau lame tinggal … kami meronda dalam keadaan matahari tegak berdiri … Kami kemudian mencari kedai utk makan tgh hari … Arrey memberi tau yg dia lupa  bawak kasut … kalau sempat dia nak carik gak … Ade kemungkinan Arrey akan pakai sendel aje kalau tak beli kasut … kami ade tanye org Miri mane nak carik kasut yg diberitau tak jauh dari sini…

Selepas makan, kami bergerak ke seberang jalan yg agak mengelirukan … bole pening kalau main lalu jek … kat situ banyak jugak kedai cina namun tak de jual kasut …kalau ade tapi tak de saiz … kemudian jalan lagi dan baru la ade kedai kasut dan kasut yg Arrey nak …ade jual … Pada mula nye kasut tersebut berharga RM6 … namun dgn sekali ayat … nyonya cina tu bagi diskaun …RM5 …. Arey beli kasut dgn stoking sekali … tah ape racun yg Arrey guna sampai nyonya tu terus terima jek …

Kami kemudian bergerak mencarik bas … namun bas tak de dan kalau ade bas akan pusing tempat2 lain … kemudian kami pikir akan lambat sampai airport ni ….akhirnye kami buat keputusan ambik teksi jek dgn tambang RM17 ke airport …

Lebih kurang pukul 2 lebih , kami check in utk ke Lawas … ketika ini group wanita terdiri dari Saf, Zuhara, Ary dan Mia baru tiba dari bandar Miri…makan ke melancung ni  …lambat betul la ….Kami kemudian di suruh naik ke penimbang berat beg utk timbang berat badan bersama barangan sampingan yg kami pikul … mula2 ingat main2..rupe nye betul2 ….Zul pun teragak2 dgn helah Deeno yg macam nak kene kan kami jek …Ketika ni Zuhara dan Ms Tan dah tak sabar ke pintu berlepas … Kami menjerit memanggil mereka yg selambe jek terkejut2 … di tempat berdekatan Husin menyuruh Arrey mengambil gambar kat pintu pejabat airport … org tengah kecoh2 ni dia sempat lagi … ketika itu bunyi degum … bunyi besi jatuh … rupa nye Deeno tgh buat sesuatu … tgh mengadjust berat …hehehe….ni belajar kat sifu Rudy la ni …

Badan kite kene timbang sekali la kat counter… nanti twin otter melayang2 …

Flight yg bertolak 1455 akhirnye delay dalam ½ jam … masing2 mula ambik gambar kat depan pintu yg mengadap view twin otter yg bakal kami masuki ….

Kami naik ni la …

Tiba masa masuk dalam twin otter, masing mengadjust set duduk dan keluar kan kamera bergambar dgn kapal dan dalam kapal  … saye duduk depan dgn Arrey… belakang Arrey …Husin …belakang Husin ….Zuhara … hehehe macam berjanji jek …Peserta masing2 berasa sgt gembira dan suka2 … Selepas take off  ….suasana masih gamat dan gelak ketawa .. ade yg nak muntah tapi control macho jek … ade yg tiba2 terdiam … terdiam pasal kapal terbang dah macam bot nak karam jek ... kat luar tu hujan lebat gile … yg pura2 tido … yg takut gayat pun ade … kapal twin otter ni kabar nye tak pernah terhempas … atau terhempas tapi tak dilaporkan … harap nyawa kami masih dipanjangkan lagi .. . Suasana terbulance yg membuat kan kami pening2 lalat berlangsung selama 15-20 minit … syukur kerana sebelum landing … hujan dah berenti …selepas landing … tetiba suara yg takut tadi bersuara semua macam tak percaya masih hidup dan berada kat darat….

Kami kemudian di bawa dgn kereta ke Shangshan Hotel cuma 10 minit perjalanan…. Di sini saya bersama Ramli serta Husin ditempatkan sebilik no 209… Deeno memberi kami masa selama sejam utk rehat namun tahap pening yg lain macam membuatkan saye tak sampai hati nak tido …

Gambar Zuhara di tempat bermalam hari pertama


Sekarang pukul 1800 … kami rancang makan malam namun takde kedai makan halal yg sudi terima kami ….puas kami carik sane sini ...di satu sudut terdapat papan tanda yg mengatakan ke Brunei Cuma 27 Km aje … Deeno dah pasang angan nak makan tgh hari ke sane sambil memberi tau yg dia ade bawak passport …tapi nak kesana mau Rm400 untuk sekali trip terbang ...lepas tu kami jumpe satu pasar raya … ade yg masuk dan beli sikit jajan … kemudian kami teruskan ke stesyen Shell berhampiran seperti yg diberitahu oleh org sane …Cuaca di Borneo ni dah gelap seawal 1830.. Sedang dalam perjalanan, kami jumpe satu kedai Islam … Nampak dari jauh macam tulisan Hindu jek … rupa nye tulisan arab la … kami makan situ … Ary, Mia, Arrey dan Zul tak ikut sbb terkena kejutan twin otter...kepala dok hanguk2 lagi

Signboard ke Brunei dah dekat 

Kat restoran ni Deeno seperti biase mengusik Husin dan Zuhara yg jadi tak jadi jek…sampai dia org makan pun beradap …Zuhara yg menyangka ade makanan utk kami lalu membawa nye ...rupenye itu Husin punye …Ape lagi dihempasnye la pinggan tu ... Lepas tu mula la… marah2 manja ...Deeno mengusik sambil di nasik tambah oleh Ramli dan rakan2 lain …. Zuhara dan Husin nampak nye tak lalu makan akibat terlampau beradap …tunggu mereka jek jenuh nak habih tak habih … sambil tu kami merancang menu yg nak makan utk keseluruhan trip ni … saye di beritau yg saye sorang aje yg naik 4wd ke Ba’kelalan esok …rase gembira… takut pun ade …namun biase la ….dah biase gerak sorang2 kat KL ... dah tak de bende …tapi tu KL la ...ni tempat org …lain beb..

Malamnye kami rehat sambil kami bersembahyang jamak secara berjemaah…mula Husin imam utk isyak, saya imam Maghrib dan Ramli baca doa …. Bole tahan gak Husin ni mengimam kan bapak budak … ape la tak de org nak kat dia … memilih sgt ke org lain tu …. Husin ok jek pada saye …

Suasana bilik bujang kami

Kul 2045… Ramli yg sejak petang tadi dok tunggu siaran langsung perlawanan akhir pestabola antara Malaysia lawan Myanmar ade ke tersiar kat tv akhirnya mendapat ape yg dia nak …. Ade live gak … kami pun layan la …Gol Aidil Zaquan membuatkan penyokong Malaysia bergembira seketika …Menjelang hujung separuh masa …. Azmin dan Taha telepon … mereka pun singgah dan join same utk menghangatkan suasana dan tunggu separuh mase kedua ….  Nampaknye Ramli penuh dgn semangat kenegaraannye walaupun saye tau dia bukan kaki bola … mana kala Azmin tak habih2 kutuk Malaysia main jek ….di atas katil sebelah sane …. Husin dah layan ZzZzZz…. Suasana rioh kejap bile Malaysia dah leading 3-0 …. Kemudian player Myanmar mula la start pakuk separuh pemain Malaysia satu per satu … satu masa Myanmar dapat juge satu gol … tamat permainan Malaysia juara selepas 14 tahun dan selepas kene kutuk kaw2 punye … budak 10 tahun pun tau kutuk bola Malaysia ni  ..hehehe… Ini la mase gembira kami yg pertama …terima kasih player Malaysia yg bermain utk menang bukan asyik kene tembak sana sini jek …. Kami tutup tv dan halau Azmin dan Taha keluar tanda gembira sesangat…

30 Ogos 2007 - Khamis

Kami bangun pagi dan siap untuk sarapan seawal 0900 pagi … Kami makan di restoran yg same memandangkan makanannye sedap2 semalam… Seperti semalam Deeno menyuruh saye siap utk naik 4wd ke Ba’kelalan dalam kul 1000 pagi … pada yg lelain mereka akan terus kekal di Lawas utk semalam lagi dan buat la aktiviti sendiri …pada mula nye saya berseorangan namun Ramli kemudian berminat utk turut serta … kata nye dia tak bawak passport … dan tak de bende nak buat kat sini … pasal tiket kapal terbang RM70 tu … ahhh burn aje la …tak pe …. Tak kisah ... fuhh tu menunjukkan Ramli tu lebih kaya dari Ismit Ulam Raje nampak gaye ni …dia bersungguh nak polo … kemudian suruh saye tong2 …25-25 … ler tak pasal2 kite lak kene bayo utk dia… tapi saye ofer balik 20-30 kemudian 5 45 ...memikirkan balik …elok la dia ikut …kurang2 nye ade geng gak nanti …tak de la mati kutu tu dikerja kan oleh saye ni ….

Sarapan pagi di restoran berhampiran

Lepas sarapan, saye bergerak ke Hotel utk packing beg manakala yang lain polo Deeno untuk carik bahan resen. Ramli pun muncul di belakang …betul la dia nak ikut …Ketika ini 0930 pagi kami sudah separuh siap …Ramli pula melepaskan hajat kat bilik air … tiba2 pintu digegarkan utk bagi tau siap segera …”Ramliiiii….woi Ramli!!! Nak berak ... ehh    Nak gerak dah ni” … kelam kabut jugak kami pagi tu … namun biase la …kite kene tenang jek selalu ...tak de la terkalot2 sana sini sampai berterabur atau terlondeh seluar  … Kadang2 tak ikut jadual …. lambat ke cepat ke …. Kene ready aje ....on call la kate kan …kemudian kami pun tiba di tempat 4wd … agak lame jugak tunggu 4wd … selama satu jam baru la ade 4 wd yg sanggup ambik kami … waktu ketika ini kul 1100 pagi … namun kami kene tunggu lagi sebab driver mahu ambik penumpang dan susun barang2 lain … saye pun jalan2 sekitar utk ambik gambar …sambil membeli sedikit roti , jajan, air mineral dll…½ jam kemudian baru la kami bergerak namun 4wd berenti di berhampiran Hotel singgahan kami … memandangkan perjalanan kami jauh iaitu selama 6 jam … tapi kalau hujan bole jadi 10 jam …kami ambik keputusan beli nasik goreng sorang sebungkus kat kedai yg same gak …. Tak de kedai lain yg sedap melainkan kedai ni jek… tu pun tak tau kedai lain tu kat mane yg leh makan …masa tunggu kat kedai tu nampak la geng lain yg nak gerak ke pantai ambik gambar ke lawat sane sini ... dah tak de aktiviti lain …tu yg ade …

On the way naik 4wd ade sight board mengatakan kan lagi 152 Km ke Ba’kelalan…selang 50 meter tiba2 4wd masuk ke kanan … jalan yg tar tadi muka bertukar ke jalan tanah merah …kami duduk di belakang beralaskan kusyen macam trak askar …. Bersama kami ade 2 org …. Seorang guru dan seorang lagi org tempatan …. Di depan sit belakang ade 4 org perempuan yg baru balik dari Cameron Highland …katanye ade kursus selama 2 bulan …di depan mereka ade kanak2 anak cikgu tersesbut dan driver 4wd.

Lori balak sentiasa lalu kiri ke kanan ke mane aje …ade je dia ….


Kiri : Laluan ke Ba’kelalan … Kanan : Wajah samseng cina yang nak melakukan rompakan nekad di Ba’kelalan …

Bersama 2 orang ini ...kami berborak pasal pengalaman masing … menurut cikgu tu ... dia dah gi naik murud banyak kali …. Dah pernah gi US dll… manakala yg seorang lain asyik bercakap jek …. Yg ni rumah nenek saye …. Yg ni rumah kawan saye … yg ni kampong saye…

Perjalanan kami dihalang oleh lori balak dan lori yg membawak sepasang tayar di atas tayar… sesekali laluan 2 hala berubah seperti laluan lebuhraya di Eropah, UK, US dll… di mana lazimnye jalan ke depan ade lah sebelah kiri … disebabkan saiz lori yg panjang …sesekali kenderaan akan berubah ke kanan pula…. Ini berdasarkan signboard kecil bertanda 2 bentuk segi tiga ke kanan atau ke kiri …. Sign board ini ade sehingga separuh perjalanan kami kerana separuh lagi dah kurang kawasan pembalakan…. Kami melalui kawasan kampong2 yg di diami ole suku kaum org Sarawak… Pernah dulu suatu ketika ade kampong di lalui kami terdapat kawasan tar airport utk kapal terbang mendarat …. Namun telah di ubah ke Ba’kelalan kemudian nye sehingga sekarang ….2 jam perjalanan, kami terjumpa tol yg tak de org … 2 minit kemudian kami singgah utk makan tgh hari di satu kawasan pembalakan yg masih terus aktif ...kami makan separuh dari nasik goreng yg di bungkus tadi … nasib order siap2 … kalau tak nak makan mahal lak… tu pun belum tentu
halal ke makan sini … masuk area Ba’kelalan ni barangan runcit dah start nak mahal … maklum la kawasan pedalaman ... jarang orang luar masuk …di suatu mase kami diberitau oleh cikgu tersebut kat sini dah start tak de line telepon utk buat hand phone call.

Kiri:Take  5 dan makan tengahari .. Kanan: Gambar dalam gambar Batu Lawi

Selepas kami rehat dan makan …perjalanan 4wd diteruskan lagi. Pemandangan biase seperti bukit2, gunung2 dan laluan trek balak dari jauh menunggu utk kami lalui sekali lagi…adekala kami juga lalu bawah sungai atau laluan air … kadang2 sekali sekala hujan turun lebat… Kami terserempak dgn pemandangan Batu Lawi sebelah kanan kami …kedudukannye agak jauh jugak … Namun percubaan mengambil gambar sebanyak 2 kali lagi gagal selepas tu sebab kelajuan 4wd yg tak terbatas… sepanjang perjalanan ini terdapat pagar yg menutupi perjalanan kami …. Pagar tersebut dibina berdasarkan kawasan persendirian…sampai satu ketika kami tiba di satu kampong untuk menghantar cikgu dan rakannye serta penumpang lain … kini tinggal saya dan Ramli aje untuk dihantar …Pagar yg ke-8 adalah yg terakhir dibuka dan ditutup oleh Ramli. Terdapat telaga Garam di sebelah kanan laluan kami dari jarak 1 km sebelum sampai ke rumah Pak Tagal… Mungkin esok kami ke sane kalau sempat bangun awal …

Ramli dah tak larat buat keje amal ni … ni dah 3-4 kali buat kene ni …lutut pun bole longgar …nak bukak pagar …nak tutup pagar …. nak bukak pagar…

Akhir nye kami nampak dari jauh rumah Pak Tagal … 4wd melalui sebelah Airport Ba’kelalan utk sampai di tempat bermalam kami …Kami di sambut oleh Pak Balang iaitu adik bongsu kepada Pak Tagal. Ramai betul geng Acong ni …Mulanye Pak Balang kata ade bilik … namun bilik penuh … Kami disuruh menunggu … akhirnya Pak Balang memberikan kami bilik rehat dia … Dalam bilik tu ade almari yg berisi barangan Pak Balang … Pak Balang menyerahkan barangan seperti bantal tapi hanye satu aje … Dia datang lagi untuk menyerah kan satu lagi bantal… kami yg rase agak kekebasan pungkuk dan keletihan akibat 6 jam naik 4wd berborak seketika kejap dgn Pak Balang yg agak ramah … Pak Balang menceritakan ade kilang garam sini, ade ladang epal dan ada air terjun … kalau nak pergi besok dia bawak … Pak Balang bercerita tentang dia ade anak 5 org … Kalimantan cuma sebelah ni aje … bercerita …dan bercerita lagi  … dia serba sedikit memberikan gambaran perjalanan kami tentang jarak sesuatu perjalanan … katenye dari sini ke Lepo Bunga cuma 2
jam dan memberi jangkamasa dalam setiap perhentian kami …Pak Balang mengajak kami makan namun kami menolak kerana ade membawa makanan kami sendiri …. Tak pe minum pun jadi la …namun kami menolak jugak… akhirnye Pak Balang mengalah … Dia pun keluar … kami yg kepenatan sebenarnye ingin berehat sambil bukak dapur masak air dan makan roti … Dalam mase ambik air kami terserempak dgn seorg pekerja mas dan org bawahan nye … lalu dia datang dan kami terpaksa melayan lagi … ketika ini perut dah terasa teramat lapar … ape pun kami layan sahaja … kemudian datang lagi Pak Balang … maka dia pun join lagi sambil duduk2 depan kami … saya dapat rase perut ni dah mintak mau di isi namun tunggu aje la … ape yg dicakapkan oleh mereka kami angguk2 aje …

Dalam masa 15 minit mereka pun berenti bercakap dan keluar dari bilik … kemudian Ramli pun memberitau yg dia pun terasa sangat la lapar nye … dgn pantas Ramli memasang dapur yg telah siap di pasang oleh Deeno pagi tadi … kami agak Pak Balang ni datang lagi kot … ade aje barang ke bende yg dia nak bagi ni …sedang menunggu air masak memang betul Pak Balang datang lagi … entah ke berapa kali nye … kali ni mempelawa kami untuk makan … dah memberi tau ade acara tarian akan berlangsung malam nanti … Ramli yg agak kerisauan sebab memasak dalam bilik cepat2 memikirkan sesuatu utk melindungi dapur …. Dia mengambil plastic hitam untuk cover dapur …

Ramli membuka pintu dan memberi tau tak pe la … ok nanti kami turun … Pak Balang jgn risau … aduh …letih jugak layan org sini ni … akhirmnye air siap … namun roti pulak masuk semut … tak pe la … ade lagi roti yg semut belum masuk …makan aje la yg ok tu …

Selepas rehat 10 minit, saya kemudian pergi mandi namun kat bilik air … aliran air serta lampu pun tak de … Macam ade sesuatu yang tak kene je … malam tu kami pakat lagi semasa tarian kami akan turun tgk keadaan sekeliling…sebelum kami memikirkan untuk keluar… ade kemungkinan bilik kami akan mudah dimasuki Pak Balang …dia ade kunci spare ape…Ramli pun meletakkan botol kosong di belakang pintu kalau2 ade org masuk …sure botol akan jatuh manakala saya ambik gambar bilik... Kami kemudian siap dan turun dalam kul 2100 malam namun tarian dah selesai … acara sessi bergambar dgn wanita org asli berlangsung … sebenarnye hari ni ade acara berbasikal merdeka Batu Lawi yg berlangsung sejak 2-3 hari lepas … kata Pak Balang dekat 500 orang ade kat sini … sekarang ade dalam puluhan aje …kami sempat juga jumpe ketua kampong yg sepeking London bersama pekerja Mas tu … rupanye mereka anak dan bapak sedara …

Wajah2 wanita Ba’kelalan …

Kemudian kami berjumpe dgn sorang fotographer yg menjayakan acara ini … cerita punye cerita rupa nye dia ade la moderator untuk gunung online bahagian fotography… kate nye lepas ni nak gi ke Indonesia lak … dia pernah riki jalan ke Gunung Rembau iaitu trek separuh jalan ke Gunung Datok kemudian di satu simpang masuk kanan guna GPS dan peta topo untuk sampai puncak …. Gunung Rembau lagi tinggi dari Gunung Datok kate nye… dia juga menceritakan keadaan di kem Gereja yg mampu mencapai 11 darjah … keadaan sangat la sejuk di tempat tinggi macam ni …namun sampai satu mase tiba2 dia mengundurkan diri tanpa sempat kami bertanye name nya …Semasa nak masuk bilik … didapati botol tidak la jatuh seperti yg dijangkakan …hehehe…banyak suspect woo…. Di sebelah bilik kami…kelihatan pekerja mas tersebut sedang di massage oleh seseorang… kami pun merancang untuk massage gak … adui tak tahan geli betul  macam kene geletek aje … semasa di urut saye gelak2 aje … habih urut kami bagi Rm50 semua nye kat mak cik tu ….ai cam same jek sebelum urut… hmm

31 Ogos 2007 - Jumaat 


Acara Berbasikal Merdeka Batu Lawi Challenge 2007 sedang berlangsung pagi merdeka ni 

Merdeka!!!…Merdeka!!! …Merdeka!!! bangun oi!!! Kibar bendera …inilah kegembiraan ke-2 saya dan rakyat Malaysia … saya bangun untuk solat subuh dalam keadaan matahari dah mula nak naik … sedang kami cuba sambung tidor … tiba2 pintu kami di ketuk lagi … kali ini ade perempuan bagi tau yg guide dah ready kat bawah ...Kami bergegas turun … cuci muka pun tak sempat … di situ kami mula diperkenalkan oleh Pak Balang .... guide kami iaitu Baro dan Agong … kami kemudian berjumpa pula Pak Tagal yg agak sibuk semalam … Pagi tersebut juga ade acara berbasikal …sempat la saya ambik gambar mereka beserta ketua kampong yg melepaskan peserta2…Kemudian kami rancang untuk ke ladang epal sahaja memandang air terjun agak jauh dan ambil masa… Namun target kami adalah untuk call orang rumah kami serta call Deeno bagi tau status …. Maklum la tak de line … Cuma ade pondok guna ring2 kad aje bole …Kami pun siap mandi dan berjalan ke atas sedikit … kata mereka ade pondok di sana … sampai atas …rupa nye ade perlawanan bola sepak sampai ade org kampong tgk dan bersorak … sempat jugak tgk penalty …nak ambik gambar namun sengal jap akibat lupa tekan on kat kamera … kat sini ade jugak dewan perpustakaan, dewan besar … satelit besar …dll

Ramli sedang update status

Selesai bertelnet, kami bergerak pulak ke ladang epal … sekarang pukul 1030 pagi …
Kami lalu masuk ke landasan airport sambil di tunjuk arah oleh cucu Pak Balang … namun yg boring nye acong 2 ekor pun dok polo kami … bosan tul … rupanya tak sampai 5-10 minit aje …. Sampai aje ade pokok limau mandarin di sebelah kanan … di depan nye ade rumah … di sekeliling ade kawasan ladang epal …agak luas gak … di sebelah kiri ade kawasan lapang yg terdapat beberapa ekor kuda sedang rehat2 ….

Atas Kiri: Gambar Epal … sedap nye Atas Kanan: Mau aje petik sebiji dan makan terus
Bawah Kiri : Pondok Epal… Bawah Kanan : Kuda pun ada

Kami berada di sana selama 30 minit … kemudian kami berjalan di hujung landasan dan bergambar … kami bergerak ke bilik kami untuk siap2 menunggu rakan kami tiba dari Lawas… Sedang kami masak meegi …tetiba bunyi siren yg kuat … 5 minit kemudian … kapal terbang sampai … kami terpinga2 …dah mula nak kalot2 dah ni … apesal cepat sampai pulak … kate 1230 sampai … rupa nye mereka dah sampai awal dari jangkaan … maka kami yg tak kalot pun …akhirnye terkalot jugak…Kawan2 dah sampai lalu makan dan agih resen … tapi kami terhegeh2 menyusun barang … turun naik hantar barang …. Keluar kasut … tukar baju … kalot… kalot …kalot…sampai pakaian yg nak dibawak pun bole tertukar dgn yg nak ditinggalkan utk di bawa terus ke Bario … akibatnye saya bawak sehelai baju bargading dan sehelai seluar jek serta kain pelekat…

Aksi 4wd mereka baru nak mula …

Kami berkenalan pula dgn Pak Tam dan Jojet yg turut serta dalam trip ni …orang baru  gak … kemudian 4wd bergerak lebih kurang kul 1400 petang … ramai yg dah start terbakar kali ni maklum la dah mula berjemur tgh panaz… perjalanan merentangi sungai …bukak pagar tutup pagar … alah kami dah tak kesah … pungkuk dah kematu … tak de bende … yg mereka semua tu terhoyong haying naik twin otter lagi la … tiba di suatu simpang …4wd masuk kiri … perjalanan yg agak ok mula nye sikit2 bertukar menjadi tergoyang sana tergoyang sini … satu ketika entah ape yg terjadi Deeno melepaskan duit Rm10 ke jalan … macam tak de nilai je Rm10 tu yek … tunggu …tunggu …berenti … duit jatuh … tolong berenti … Ramli pun turun kutip duit tu … sayang nya Rm10 tu …kalau seposen jatuh sebelah mata pun tak pandang … hehehe…. Perjalanan kami turun naik kiri kanan akhirnye singgah jugak di Lepo Bunga … tempat mula trekking…   namun air sungai tak de cuma takungan air je …ade kawan2 ambik masa utk solat dan siap2 …

Bergambar di Lepo Bunga sebelum start treking …Gambar dari kamera Arrey

Dalam sejam …selepas doa selamat dibacakan oleh Ramli …tanpa acara panaz badan akibat goyangan 4wd dan twin otter ke atau ultraman dance V2 ke … kami pun mula bergerak … saya bergerak agak  ke belakang sikit … tak mau laju2 … bukan kejar puncak hari ni … trek mula nya naik pacak tapi biase aje… kami tiba di permulaan plank pukul 1710 petang untuk take 5… plank adelah laluan papan seperti jambatan gantung yg dibina sejak tahun 70an dulu … sesekali ade atap zink …ade juga kawasan runtuhan papan namun ade trek dibina untuk meneruskan laluan … terdapat satu runtuhan agak teruk jugak di mana kami kene pijak satu batang kayu yg panjang… sepanjang plank ini …kami kene pijak tengah yg ade alas kayu memanjang yg menyokong papan melintang ini … rasa kat sini Ary yg paling gayat … terpaksa di pimpin oleh org belakang …sebab lambat kot maka kami pun terpisah dgn group depan …hehehe… Ary kate nye jatuh 3 kali … kalau cakap kat Deeno sure ayat bunyi cam ni “itu Ferrari menang sebab kereta baguz pemandu pun baguz”… itu la ayat cover Deeno yg terkena jugak kat saya yg pakai tangen ni … iyola …

Selepas Take 5 pertama dan mula trekking di Plank

Tiba di satu plank yg lain …kami ke kiri untuk terus ke Kem Gereja …dalam seminit …kami rehat seketika tunggu geng lain …. Dan tunggu waktu Maghrib …

Kami meneruskan perjalanan dalam gelap dalam suasana OT tak leh claim … masing2 pasang headlamp… depan saya ade Zuhara, Ary dll…belakang ade Husin yg berkawan rapat dengan Zul, Ramli dll… Husin yg dah mula hilang akal mula menyanyi lagu nasyid lagu hijjaz ..rabbani … kemudian lagu rock …amuk … ase nyanyi je …Zuhara menyampuk … Husin tukar lagu lagi ke irama Dangdut … sepanjang trek turun ni … org depan asyik bertekak dgn org belakang … lagi2 kalau Husin nyanyi “ Macam tak de beza pulak “ … lepas tu Zuhara mula merungut suruh Husin diam …Husin cakap diam salah cakap salah … hehehe… ditengah2 perjalan ade saluran paip … weh !!! dah dekat ni … belakang line up ni …Pak Tam berwakie takie dgn Deeno yg dah sampai kul 1900…kami pulak jalan tapi tak sampai2 … tapi makin menurun … akhirnye kul 1930 kami sampai jugak …banyak jugak tempat tinggal … macam stingarden ajek …

Keadaan laluan di plank … Yang atas kanan tu ai dengan 3 dara pingitan

Kami bersiap2 untuk mandi dan salin baju …solat jamak sambil ade yg rehat2 dulu … di dalam ade unggun api yg agak besar untuk masak air dan nasik … terdapat paip untuk mandi dan bilik air yg tak de air paip disediakan … makcik Kantin Saf dah mula sediakan makanan dibantu oleh 3 dara pingitan dan 2-3 geng lelaki…Deeno pula cuba dapur baru yg dibeli namun macam nak tak nak je dapur tu … tengok pun letih …

Arrey kelihatan berkain pelekat ala2 guide Indon…saya pun turun sama …kami duduk di luar… namun akibat sejuk melampau … kami masuk pulak …masuk aje asap tebal … berjerebu pulak dalam rumah ni … sekejap keluar sekejap masuk … yang lelain pun ikut gak … akhir nye saya tersandar kat tiang tunggu bila la nak makan ni …



Macam dah pakat2 je…                                        Atas ni gambar ultraban...Hantu kain pelekat menunggu kat luar …hahaha

Pukul 2115 kami siap2 untuk makan … mase ni Zuhara mula menggunakan tuala untuk menutup rambut … Husin jugak pun sama tutup rambut … cara tu macam dikebetulankan … macam berjanji pulak … tanye tak ngaku lak …kami pun makan lauk ikan masin … ayam pedas … dll … Selesai makan acara suai kenal pun mula kul 2200 malam… Deeno menerangkan sikit kenapa trip ni PNC dsbnye… Husin memulakan intro …. Tapi soalan berkaitan apekan perasan terhadap Gaban di tanye …Husin jawap biase aje …kawan2 …hehehe…

Kemudian Pak Tam … juga menyentuh perihal Zuhara…Pak Tam yang memanggil Zuhara Cik Maznah Zulkipli … bole kata semua akan berkaitan Zuhara la … tiba ke Mia … seseorang terpaksa menjadi juru cakap bagi pihak dia akibat hilang suara … saya juga di tanye berkaitan dgn Zuhara … dan telah menyatakan rasa bersalah dan mintak maap akibat salah laku … hehehe…di akhir suai kenal … Azmin yg tak reti2 nak berenti makan di suatu sudut yg gelap tu mula memperkenalkan diri … buruk lantai rupe nye Azmin ni …ehem …ehem ade bawak siape dalam trip ni ekkk???

Pukul 2300 semua macam di sorong bantal terus tido…saya yg tak tido akibat tak cukup syarat ... terdengar bunyi keretapi … namun tak heran lah… tetiba ade suara orang borak di sebelah kiri …lepas tu senyap …namun terdapat suara orang bercakap sesuatu di tempat yg same … Baik jangan layan la ….tido jek ….

01 Sept 2007 - Sabtu

Kami bangun awal … siap dan start trekking … 0740 semua start gerak … tiba di 5 minit pertama …Ramli teringat bendera OGKL yg lupa di bawa oleh Zuhara… Saya, Ramli dan Taha patah balik untuk ambik bendera…. Tiba di satu tempat kami berjumpa dgn group belakang… Ramli kemudian sudah bergerak laju ke depan … manakala di depan Saf, Arrey dan Baro… Saya rasa macam nak pecut je nak ambik gambar puncak … akhirnye jumpa Ramli bersama Saf dan Arrey… Ramli potong Saf … Saf cakap “tunggu la aku ni … aku dah tak larat dah ni korang ni laju sangat la “kemudian saye pun pintas Saf.. dia pun cakap same … ase potong Saf aje lepas tu mesti ayat ni keluar … hehehe … namun kali ni kami take 5 di satu kawasan yg agak berbatu … tunggu semua sampai … Ms Tan yg berbaju Nepal warna merah tanda berenti pun sampai …Kata Baro lagi 2 jam sampai puncak  


Take 5

Kami bergerak beberapa minit kemudian namun saya lupe bawak porch … saya patah balik tapi Ramli dah bawak sekali … Susana view dah bertukar menjadi pemandangan oversea atau latarbelakang filem Hindustan … Kami take 5 lagi kat kawasan berbatu besar … masa ni kul 1100 pagi … terdapat bayangan sisi wajah manusia kelihatan pada 2 buah batu di belakang batu besar … Ramai jugak yg bergambar atas batu besar dan merakam kan aksi lompat…


Atas Kiri: Gambar beramai Atas Kanan: Zuhara tunjuk lidah kat Kameraman
Bawah Kiri: Deeno pewai ke?? Saf bila nak sampai ni.. Bawah Kanan: Batu macam bentuk muka pun ade

Kata Baro lagi sejam sampai puncak … namun Arrey dan Ramli dah mula jalan ke depan
Agong kate lagi 20-30 minit lagi sampai la … memang betul pun … kami sampai puncak dalam 1130 pagi … Yahoo!!! Sampai puncak tapi bukan taim merdeka… lambat sehari jek …keadaan di puncak tiada Beirut … tidak la luas ….namun oleh kerana tiba agak lewat …tiade view menarik sebab kabus terlalu tebal di sekeliling gunung… sepatutnye bole lihat Batu Lawi … bandar berhampiran mahu pun Kalimantan …. Di satu ketika Husin menukarkan sut trekking ke baju melayu merah tanda dah graduate big 5…TAHNIAH HUSIN HABISKAN BIG 5…Apepun tahniah kepada kengkawan yg menjayakan projek ni … disamping tu kami juga tanpa disangka mengejutkan dunia pergunungan apabila berjaya memujuk hati keras Zuhara dan Husin untuk bergambar kenang2an…Zuhara yg berjaket merah …memang padan dgn Husin … di baluti bendera Malaysia dihias oleh Saf … Saya dan Arrey mengambil gambar dekat 20 keping gambar khas untuk kengkawan OGKL … bukan senang tau nak satukan depa ni … asyik gaduh jek sejak dikenenkan sejak aktiviti Gunung Rinjani Agung dulu … Saya juga bawak bersama tulisan huruf besar Gunung Murud … ramai jugak yg menggunakannye …


Aksi Husin dan Zuhara … pertama kali dipertontonkan secara live

Saya juga bergambar kenang2an dgn geng U35 terdiri dari saya, Ramli, Taha dan Zul … U35 maksudnye umur 35 tahun dan lahir tahun 1972 …


Geng U35

Gambar beramai2 di puncak Murud

Selang sejam kami di puncak …tiba la masanye sorang2 turun untuk ke Kem Gereja semula … Saya, Baro, Deeno, Azmin dan Ramli last turun… masa ni ade tanda2 kaki nak tangkap … namun saye jalan juga …perlahan2 la … Deeno kemudian jauh meninggal kan kami … tinggallah kami ber4… Turun lepas ½ jam … kelihatan Kem Gereja nun jauh di sana… aduh dah la tinggal belakang … kaki pun agak sangkut …jauh lagi nak sampai ni …hehehe jalan je la …slow pun slow …

Kami Ber4 sampai ke Kem Gereja 1630 petang… Target Deeno supaya gerak awal untuk tido kat plank supaya besok tak la gerak lambat dan besok sure jalan lame… Saya pun solat dan siap untuk gerak … mak aii!!! .. sampai lambat ..gerak paling depan … laju jugak … saya jalan dulu di ikuti Ary , Mia , Saf dan Zuhara …. apesal geng lain tak sampai2 untuk polo ni … Tiba suku jalan Ms Tan dan Potter nye polo belakang … Dia kata mereka yg kat belakang ikut jalan lain … Saf dengar Deeno ikut sama mula rasa panaz….berbahang je … kata2 geram mula keluar pada mereka yg lain … “ Ooo…suruh jalan dulu … dia org ikut jalan pintas yee…. Nanti korang … aku sekolah2 kan korang nanti “gi tu bunyi nye … saya cuma dengar je la … sebab sorang je hero … kemudian sejam dari Kem Gereja … kami tiba di plank … Deeno dan lain dah menunggu jek … ape lagi Saf mula la membebel non stop…hehehe …kata Deeno jalan pintas tu pacak dan turun …nanti korang lambat …Kami macam tak percaya je cerita Deeno …lagi la Saf…. Saya yg jalan di depan terus melalui plank … terdengat jugak suara jeritan Wow dari depan … laluan kami agak menurun dengan kawasan papan trek runtuh … Ary yg gayat dibantu oleh Saf yang memberi kata perangsang…


Tido di plank malam ni berbumbungkan atap dan langit …

02 Sept 2007 - Ahad

Sebelum gelap kami di arah bermalam di sini iaitu laluan plank berhampiran kawasan air yg agak slow … ini kerana kami akan potong ke kanan dalam 200 meter untuk ke Long Repong esok. Kami dapat tau Arrey dan Taha yang paling depan sekali dan dah jalan dulu tapi tak tau yang kami akan bermalam di sini … Agung kemudian mengejarkan mereka … rupa nye mereka dah terbabas sampai hujung plank … tempat kami memula take 5… akhirnye mereka tiba di tempat bermalam selepas sejam berjalan … mereka lah yg terawal dan terakhir sampai ... cerita pasal trek bermalam ini ... ini dah kali ke-2 saya tido trek lepas Gunung Tangga…Dalam keadaan plank yg tak de kawasan lindungan kalau hujan … tido berhimpit pun macam kat Gunung Tangga … aiseh teringat Gunung Tangga … Kene resq tengah malam buta…hehehe dah tinggal sejarah untuk semua tu … kita bina reka bentuk baru … hehehe … saya tido sebelah Ramli dan Arrey … macam Keje buruh kasar je …Deeno memberitau yg saya dan Ms Tan agak lembik hari ni … so kene makan panadol untuk prepare besok yg merupakan trek segala trek …Menu kali ni mak cik kantin masak Nasik Lemak … cepat la lemak kumpul..cepat la tido malam ni

Kami bangun seawal 0530 pagi …tak mandi …solat subuh dan siap untuk trek …0700 pagi saya gerak  turun … 0740 pagi group awal melencung ke kanan di dahului oleh Baro …. Perjalanan banyak menurun aje … ade 2 kali kami terpaksa turun pacak tanpa ade tempat kaki mendarat… Kami take 5 di suatu tempat … sambil take 5 ade yg bukak peta … ade yg bukak garam untuk di ratakan di kaki … masa ni pacat baru menunjukkan tanda2 nak merayap setelah masuk hari ke-3… Kami meneruskan perjalanan … cukup 45 minit kami take 5 lagi … kali ni Saf membuka kasut … rase2 dah ade 7-8 ekor dah mula menyedut … Saf mula rasa rimas … rupanya makin ramai kawan2 pacat menyerang dia kali ni … kengkawan yg lain pun same ….
Kiri: Memacak turun… Tengah: Bukak peta nak tau kat maner sekarang Kanan : Pacak turun lagi  

Kami bergerak lagi … kali ni tiba di suatu kawasan lapang sebelah sungai dalam kul 1115 pagi … kat sini ramai la yg di sedut oleh pacat … Kaki Zul yg cantik dan lawa dah tak lawa dah … kesan gigitan pacat ade di kaki betis… perut … di mane2 pun ade… ade jugak yg kene gigit kat belakang leher macam kene gigit drakula … dalam 10 minit kemudian Ramli tetiba muncul berseorangan… disusuli oleh Deeno yg kate bole la take 5 … Deeno masak air kopi dan Saf buat meegi sup tulang ….kemudian saya sambung pulak …

Gambar di sungai ke-2

Kul 1330, kami sambung trekking … kami melalui 2-3 sungai … sepanjang trekking ni Ms Tan baju merah jalan dulu … sesekali saya di depan dengan Ramli namun ade Saf  jugak nak kene pintas … kami pun slow dan same2 jalan …kami take 5 lagi … namun Saf, Ary, Mia dan Zuhara sempat take 2 untuk 5 minit… kali ni biar mereka jalan … semalam kate geng lelaki ikut jalan pintas … tak aci la … Menurut Agong, trek ke Long Repo lebih banyak ke kanan … kalau ke kiri akan ke kanan jugak …mungkin itu yg di sangka oleh Baro … selang 10 minit kemudian Deeno pula jalan … Semasa take 5 ni … Agong ade bercerita pasal pembalakan haram… binatang yg bernilai seperti tenggiling …tanduk rusa dll… menarik jugak cerita nye sampai kami dah take 5 dekat 30 minit …

Take 5 selepas geng wanita jalan dulu …

Yang di belakang tinggal saya, Ramli, Arrey, Azmin dan Agong…Husin dah lame gerak dengan Zul …Taha dan Jojet awal2 lagi dah gerak mungkin dah jumpe geng wanita…Di depan kami Deeno dah mula gerak …Kami bergerak kemudian …

Mula2 saya berjalan berjaya pintas Zul dan Husin …kemudian Ms Tan ….Saya tiba di Long Repong kira kul 1555 petang … terkejut jugak ..yang ade cuma Deeno dan Arrey aje … maner yang lain … kami kemudian turun ke sungai …Deeno mencarik jejak mereka namun tak de … akhirnye group belakang tiba dengan Husin, Zul, Ms Tan, Ramli dan Azmin serta Agong dan Potter Ms Tan …. Waktu ketika itu 1615 petang … sah mereka sesat … Deeno target lagi ½ jam mereka sampai …tapi tak jugak …Tengah menunggu tu Ramli pun membuka dapur untuk masak air sambil Ms Tan keluar kan biskut … Deeno memberi tau kire nye lambat , kami akan bermalam di sini atau mungkin OT esok … so kalau teruskan … kami bole sampai ke Palungan dan perjalanan esok bole la relax sikit… tunggu punye tunggu…namun akhirnye geng mengular dalam hutan pun tiba… masing2 nampak muka letih aje … kate Saf dia naik turun bukit dekat 3 kali … Baro cuba mengingat kan jalan tapi makin lame makin nyasar dan geng lain yang di belakang tak muncul2 …. Mereka juga sangka mampu mengejar Ms Tan yg lampu merah namun tak de juga….laju nye Ms Tan kali ni … Akhirnye mereka patah balik ke tempat masak meegi sup tulang dan polo trek kami …


Kiri:Dah sampai … maner dia orang ni … Kanan: Turun dari pondok ni ade sungai

Dalam 20 minit mereka take 5 akhirnye semua nye jalan jugak … tak mau duduk lame ... nanti lagi lambat sampai …keadaan ketika ini mula gelap … masing dah ready head lamp …tanda OT tak bayar nak mula … keadaan kalot2 … ramai yg sekali jalan menyebabkan jem kat trek … ade yg lalu titi yg agak gayat gak … sebelum tiba ke acara pacak bukit …Saya, Ramli, Azmin dan Agong take 5 dalam kul 1900 malam dan biar kan mereka jalan dulu … Agak lame kami lepak …. Pak Tam berwakie-takie kate dah sampai puncak tapi disangkal oleh Agong yang kate lame lagi tu …ada bukit lagi depan tu … Kami pun mula berjalan ke arah pacak bukit …fuhhh… mak oi!!! Terbukti kesabaran mendaki bagai terasa nak naik ke puncak …mendaki terus mendaki … terus mendaki … sudah haus di kerjakan …sudah banyak tenaga habis kat sini … sudah tukar gear banyak kali…namun bila la pulak nak menurun ni … lepas satu …satu lagi … pandang atas menaik lagi ….oh tidak …rase dalam hati dia org ade yang menyumpah2 dalam hati … dah la sesat tadi …

Akhirnye kami take 5 ...sesudah tak tahan di dera oleh mental pacak ni … kami jalan lagi… pacak lagi sehingga habih pacak …baru la kami take 5 lagi… pertarungan dengan pacak bukit lebih terasa dari pendakian puncak Murud …namun kami sampai juga ke atas … kelihatan kengkawan ade yg dah terduduk sambil mengeluarkan makanan dan minuman… ketika ini kami di beritau yang Husin melakukan kejutan lagi … aksi spontan gelek gerudi INUL yang kocok kocok mengejutkan semua … Husin bagi tau dia dah terkene santau gunung menyebabkan dia melakukan aksi spontan … kami cuba suruh dia ulang namun kate nye tak mau la …mungkin kalau ade pacak lagi mau dia ulang tayang aksi tersebut... Kami kemudian mula berjalan menurun … sesekali jem di depan … Husin mengeluarkan kate2 take 2 la … kejap take 5 la …take 2 kire kejap jek … kejap- tak kejap pun lame gak … ade la 3-4 kali kami take 2 …

Kat sini banyak kali saya terkene duri2 … keadaan trek jugak sangat la lecak … sehingga mampu mencabutkan kasut saya … satu ketika kami take 2 selepas Deeno dan geng sewaktu nye mula jumpa dan bergerak … Agong memberi tau di depan kami ade kawasan laluan trek yg berpaya…Agong bercerita dulu ade mat saleh lalu kawasan ni … dan tenggelam paras pinggang … ade yg dok pikir ade ular la …ade bende la kat dalam paya ni …setelah lame rehat … masih lagi terdengar suara mereka… Take 2 Husin jadi take 5 pula …Setelah suara mereka hilang baru la kami gerak … memang benar kawasan tersebut berpaya … Agong yg mula nye jalan dulu mula menunjuk arah mane yg patut dipijak …Ade papan yg diletakkan disepanjang paya … Kami dapat tau yg Ms Tan dah masuk paya begitu jugak Zul paras lutut…laluan paya berakhir selame 15 minit… akhirnye kami lepas … selang beberapa minit perjalanan kami … kami jumpa lagi paya… namun terdapat papan yg lebar dan bole la kami pijak … kami take 5 lagi kira kul 2245 malam .. sambil tu Ramli mengeluarkan meegi yg di bungkus dalam tupperware … sedap giler taim lapar ni … kami meneruskan perjalanan dah suasana kampong mula dirasai …

03 Sept 2007 - Isnin


Acara kemuncak pagi ni … masak makan pagi …

Akhirnye kami sampai ke Palungan kul 0030 …dalam keadaan letih yg amat sangat… kami mula siap2 untuk tido dan solat … oleh kerana tukang masak kami iaitu Saf terlibat dengan acara mengular dalam hutan … maka Deeno memberi taim off kepada mereka … so chef malam ni …opss ...pagi ni adalah Chef Ramli dan Husin serta saya selaku pembantu … Deeno sekadar mengarahkan ape perlu di buat … kami masak telor rebus pedas …memang pedas … masak suun.. dan nasik yang dah ready … Kami selesai masak lagi sejam nak subuh

                                      Wok with Chef Che Ram & Chef Lempoyan …

Saya bangun dalam keadaan matahari dah tinggi akibat dah berhari tak cukup tido … Setelah mandi … saya mula keluar dan ambik gambar… Kami siap2 untuk ke Pa’ukat dalam kul 1100 pagi … kami bergerak sambil bergambar puas2 …


 Gambar sawah padi di Pa’ukat…

Laluan kali ini agak turun naik jugak … lepas bergambar on trek dengan matahari tegak di kepala… saya dan Ramli di depan … kemudian Husin join same serta Taha… kami take 5 sambil Husin mengeluarkan roti yg dah expired… Kemudian Deeno dan Saf mula pintas … Perjalanan kami mula keliru dengan terdapat 2 trek tapi sebenarnye menuju ke tempat same … Satu ketika kami bertembung dgn 4 orang mat saleh dari Poland dan France…mereka backpack tido di Palungan…Saya sampai di Pa’ukat pukul 1600 petang … Deeno yg di depan bersama Saf dan Baro mula take 5 … Deeno memberi tau kita akan naik 4wd lagi sebab ade yg lambat … kat depan ade Husin, Taha dan Pak Tam … mereka tak jauh kate Saf … Saya kemudian letak beg dan mengejar mereka …letih jugak la… mula2 jumpe Husin … Husin cakap depan sikit ade Taha dan Pak Tam …saya keja mereka pulak … namun kata mereka lagi sejam nak sampai Bario baik terus jek … manakala saya patah balik ke Husin …


Gambar 4wd lepas tayar tersangkut … kelihatan 4wd tersangkut akibat terlebih gelek atau ramai sangat penumpang yang tak reti turun 

Saya cuba pujuk Husin supaya meneruskan ke Bario memandangkan lambat lagi … tiba di satu simpang kanan …saya mula confius … ok la …kite take 5 sini je la… tunggu 4wd…Husin pun setuju … Akhirnye 4wd sampai ….kami naik dan di bawa ke Mustafa Lodge iaitu tempat bermalam dan sesatu nye tempat muslim … sampai aje maka selesai la trip Murud-Bario ni … kami sampai lalu di jamu dengan teh dan milo dalam cerek besar serta hidangan nenas Bario yg manis dan sedap… ape lagi … 3 gelas habih cam tu aje …kami check in … solat dan mula keluar ke sekitar padang di sebelah lodge… Ramli mengajak saya pergi ke kedai berdekatan … so kami jalan lalu berjumpe Ms Tan, Ary dan Mia … Ms Tan beli garam berbungkus berbentuk pulut panggang 3 kali saiz berharga Rm15 satu dan beras Bario 4 kilo berharga Rm28 … suasana dah mula gelap … Ramli yg ade beli kad ring2 …mula carik telephone …Dapat la dia call rumah dan bagi status … waktu pulang kami ade dengar suara bang azan waktu Maghrib …



Mustafa Lodge …persinggahan akhir kami sebelum pulang ke KL

Malam tu kami makan malam … ok la serve kalau duduk di Mustafa lodge ni … ade terubk goreng dan resepi lain yang hebat2 belako …murah dan sentiase ade nenas dan minuman … Seorang geng kami Zul mula tukar suara dan nak demam … sempat jugak dia melantak panadol …malam tu saya sempat main UNO dengan Saf, Azmin dan Husin manakala Ramli main Chess…Ary dan Zuhara melepak depan TV buat2 macam rumah sendiri sebelum pengsan satu per satu…kemudian yang tinggal cuma Husin yang masih cargas melepak depan TV…Disatu sudut Deeno tengah discuss dengan guide dan potter …ade masalah sikit tapi diselesaikan dengan cara bermuafakat…si Ramli pulak sibuk mencarik tukang urut …Ms Tan pun kate nak mintak urut kakinye yang lengoh2…Akhirnye dapat jugak mereka kene urut … err saye pun lepas tu terjebak jugak … lebih kurang sejam lebih la dia urut… ok gak … malam ni lah  kami dapat tido puas sambil tunggu beberapa hari lagi untuk back to real life kami…

04 Sept 2007 - Selasa

Saya bangun awal … Siap sarapan pagi … rehat kemudian saya sarapan sekali lagi ...pukul 1000 kami bergerak ke bandar Bario menaiki 4wd yg dipandu oleh Kapten Amirul … bukan bandar tapi kampong dalam keadaan cuaca panaz lagi …


Gambar bersama Baro dan Agong serta Potter Ms Tan sebelum mereka berangkat pulang ke Ba’kelalan …dijangka sampai 2 hari lagi …

Sempat la kami bergambar di sawah padi …rumah panjang … bergambar bersama nenek yg memakai subang telinga yg memanjang ke bawah … kami kemudian singgah ke tanah tinggi Bario yg mampu melihat view 360 darjah termasuk keseluruhan Bandar Bario ni …suasana sangat la cantik … pun bagai mahu menari2 seperti dalam filem Hindustan … kami sempat bergambar aksi melompat yang paling menarik dirakamkan oleh Arrey …

Atas Kiri: Ramli dah mula sopak ….Atas Tengah: Suasana kampong dengan padi yang menghijau
Atas Kanan: Harga minyak yang banyak tinggi …Bawah Kiri: Mereka bergambar dengan nenek yang glamour ni 
Bawah Tengah : Bergambar di satu kawasan di Bario…Bawah Kanan : Beirut di Tanah Tinggi Bario
 
Gambar tema terbaik untuk Gunung Murud …Taha, Mia dan Azmin lompat biase je tapi…
Pak Tam : macam nak buat jumping jack nye exercise jek …
Deeno : Bersungguh2 lompat …
Saf : Hai sem ua … Selamat datang ke Bario…
Ary : Jangan pandang belakang …ai nak landing senang sikit nanti
Ramli: Lompatan senyum ni macam tengah buat iklan keluar ga beli Proton Persona… mau promote nampak …
Zuhara: Ini dinamakan lompatan tandas…gaya dan orang nye pun memang sehsuai gitu …You jump ai jump … sat lagi perut ai jemm senang la ai nak gi jam (ban)
Saya : Ini bukan super impose tau …ini belajar mengapungkan diri dari ikut ape yg David Blaine ajar… David Blaine buat 5-10 saat
aje ….tapi saya buat selagi gambar ni tak jatuh selame2 nye terapung …err..topi siape tu tak jatuh2 lagi ni

Pukul 1300 kami pulang ke Lodge … Deeno kemudian memesan 3 kg beras bario berharga Rm 10 yg kemudian makin ramai yang order … saya sendiri order 6 kg …Mia dengar boring jek …


Mesra nampak … Kelihatan Zuhara akan kene posting kat Bario kalau mereka jadik …

Sampai di airport Bario, Husin kata dia tak dapat beras bario … hehehe kate nye tak de orang panggil dia …malang pulak Husin kali ni gak kurang peka tapi Ramli pun offer beras dia namun Husin menolak ... Satu ketika Ramli mengoffer kad ring2 lalu segera di sambar oleh Saf … Agak malang Saf di tipu oleh Ramli yang dah tau ring2 kad dia dah habih kredit… Ase barang free mau aje …Deeno memberitau yg Saf mudah kene tipu kalau barang free … Kami tak tahan gelak jugak memikirkan hal ni … Selang tak lame kemudian kami pun menaik pesawat … sepanjang menaiki pesawat twin otter ade pemandangan Batu Lawi si sebelah kanan… Pesawat berenti di Marudi untuk singgahan pertama …Pesawat meneruskan perjalanan ke Miri dan kami berehat sebentar di airport… Oleh kerana ade yg lapar …kami ambik keputusan ambik teksi untuk makan malam di tepi pantai … dalam teksi tersebut ade pulak gambar nenek orang asli yang kami ambik gambar kat Bario tadi … isk.iskk…isk… padan la glamour nenek tu … nasib dia tak charge bergambar….suasana pantai menjelang senja sangat la indah sehingga saya dan Arrey berkesempatan mengambil gambar berbagai sudut …

Suasana pantai untuk makan malam

Kami sampai semula ke airport kul 2000 malam…Oleh kerana jadual flight yg delay selama ½ jam maka malam ni kami mengadakan sessi penutup dengan masing2 menyatakan perasaan gembira dan berterima kasih kerana mengikuti trip kali ni … Deeno menyatakan trip kali ni sangat la smooth ..tak de tinggal kapal terbang pun  … habih aje sessi penutup kami bergegas ke counter … rupa2 nye counter dah ditutup …Kami terlupa nak check in … maka ….kalot…kalot ..kalot … pujuk punya pujuk …akhirnye counter check in di buka semula … masa ni la pulak Ramli tercarik mykad dia… tak jumpe … ade dekat 10 minit carik tak jumpe …dia tak tau kat counter tengah kecoh jap ni … lame tercari2 akhirnye nye jumpa jugak …maka kami pun check barang dan serah mykad …Semua berjalan lancar … Ms Tan Nampak kelihatan terkalot2 lagi … ape nak di kalot lagi … counter check in dah settle …kami duduk sambil Saf merasa gembira …”tu la kata ok lagi …tak tinggal kapal la bla bla bla…. Kene sekolah baru tau …” kami semua gelak kejap dengan aksi tak sengaja terlupa check in tadi ….kebetulan baru je puji tak de yang tertinggal flight …

05 Sept 2007 - Rabu

Kami tiba di LCCT kul 0030… masing2 dah membawa haluan sendiri …Ramli tiba2 sakit perut akibat minum air Zuhara yg dah 2 hari punye tak buang….kami sampai di rumah kul 0130 pagi sebelum saya meneruskan ke rumah saya di Batu Caves….

Sekian sahaja untuk trip kali ni … di lain masa kalau ade umur panjang bole la kite berjumpa di trip akan datang … target hujung tahun ni …AZAM!!!!

Pst: foto dalam laporan ini kebanyakan nye dari saya, Arrey dan Zuhara…

Catatan peribadi untuk trip ni .

1.Pak Tam bagi nama baru Cik Maznah Zulkipli pada Zuhara … Husin pun memanggil Zuhara Cik Salmah kerana suka mintak kene tolong… Deeno pulak panggil dia Cik Usus sebab asyik nak ke sane je … bilik tut la…. Namun yang kekal hanye la Gaban selama 14 tahun …mungkin kalau dia kahwin dan ade anak …dengan anak dia panggil dia …”Gaban … bila nak tukar pampers ni … dah nak terbarai dah ni  “
2.Perjalanan dari Plank ke Palungan selama 17 ½ jam mencipta rekod baru mengatasi 16 jam Gunung Rajah pada March 2006.
3.1st taim tido on-trek atas dasar memang kene tido trek atas plank…
4.1st taim lalu plank …panjang lak tu
5.Ade peserta graduate big 5 iaitu Husin sambil mengenakan baju melayu macam nak pergi menikah hari tu jugak
6.Sanding olok2 antara Husin dan Zuhara berjaya memuaskan hati peserta bukan mereka…hehehe… mereka sekali ke??
7.1st taim cross airport tanpa rase bersalah …jalan kaki dari pangkal ke hujung macam tak de bende je …
8.Naik 4 wd selama 6 jam … lepas ni orang lain lak la …tak larat nak layan dah
9.Trip ni bersempadankan 2 negara yg hampir iaitu Brunei dan Indonesia…
10.Husin jadi crook selepas lame berdiam diri … Ramli pun jadi crook jugak tapi dalam mase sama kekal pencinta wanita.. .hehehe
11.Trip ni pada awal nye smooth …flight ok ontaim … trekking pun ok walaupun nyasar sedikit tapi tak lari jadual … Cuma last je ade hal sikit …
12.Ms Tan ...Mia beli beras bario 4 kilo Rm28 …kami beli 3 kilo Rm10 …hehehehe
13.Baro menyasar jauh bersama 7 peserta sebelum tiba di Long Repong…
14.Taha terlibat dalam semua OT tak leh claim … nyasar 1 jam kat plank,  ikut 6 yang lain tapi tak sampai ke Long Repong , sampai ke Mustafa Lodge tanpa naik 4wd … tapi semua terlibat pulak acara mengejar counter taim balik ….
15.Memula ingat Pak Tam geng veteran macam Uncle Appa, Uncle Usop, Abg Mudafi, Ms Tan dll …rupa2nya peserta paling muda …
16.Jojet bukan drummer Gersang dan Wings dulu rupanye orang Kolumpo duduk Kajang… Mengajar di Sibu …dekat jek..


0 comments:

Post a Comment