Gunung Berantai di Maran Pahang

Salam,

Bilangan peserta seramai 70 orang termasuk dari Terengganu dan Pahang serta pelajar-pelajar, kami bergerak ke Masjid Sultan Ahmad di Bandar Jengka dan seterusnya ke Maran. Kami meletakkan kereta di kawasan kelapa sawit. Selepas doa selamat, kami bergerak pukul 10 pagi. Pada awal nya kami sudah tersasar kemudian tersasar lagi melalui dinding. Kami kemudian berenti rehat di satu sungai.

Selepas makan dan solat, kami sambung berjalan dan tiba di puncak Gunung Berantai pukul 5 petang yang berketinggian 770 meter. Sambil membuka dapur haram di puncak dengan memasak 10 bungkus meggi kami bergambar beramai-ramai mana yang muat sahaja. Puncak Gunung Berantai agak luas, tertutup sedikit dan terdapat beirut yang masih kukuh. Cuma tiada air di puncak.

Pukul 5.30 petang, kami turun terdapat kumpulan depan yang sudah tersasar dan ada yang cedera. Menjelang waktu Maghrib kami berehat selama sejam sambil menunggu rakan di belakang tiba.

Kami kemudian sambung berjalan tapi melalui jalan terus ke kereta dan tiba sebelum pukul 10 malam dan tiba menjangka tiba agak awal dijangkaan.

Kami bersiap ke Maran untuk singgah di Masjid Maran dan makan di sebelah nya dimana kami berpisah dengan kumpulan besar yang terus ke Bandar Jengka untuk membersihkan badan. 

letak kereta kat ladang ... banyak nya longkang
ramainya 
gogo fendi/che man dan geng terengganu  
abang apai perahu jalur 
meniti balak 

pokok besar nya
tinggi nya 
tebing pertama 
tebing lagi 
gambar jauh 
gambar normal 

sampai di puncak masak air dan meggi serta bergambar geng ogkl 


Gambar-gambar dari watsap dan sendiri.
Sekian untuk kali ini. 


 photo pn80517_zps08rer6as.gif

0 comments:

Post a Comment