COVID-19 : Siri PKP Bah 2

(sambungan dari Bah 1)

29 Mac 2020

Ketika anggota kesihatan mula keletihan, remaja ini pula sanggup terjun laut kerana tidak mahu duduk di rumah. Dlm Operasi PKP oleh PDRM di Jelutong


Ujian #COVID19 di Malaysia berjumlah 35,516 kes dan termasuk 2,320 kes atau 6.5% adalah disahkan positif.Statistik COVID-19 Di seluruh dunia pada 28 Mac 2020.

Amerika Syarikat merupakan negara paling tinggi di dunia dengan jumlah 104,007 kes atau 17.4% dari jumlah keseluruhan kes di dunia . Bagi kadar kematian pula ialah 1.5% atau 1,581 kes.

Hampir kesemua negara di dunia iaitu 201 negara mempunyai kes positif COVID-19.

Operasi Pembersihan Disinfeksi di kawasan sekitar Masjid Seri Petaling di Sri Petaling pada Sabtu, 28 Mac. Kira-kira 100 petugas DBKL dan Alam Flora


“Pucuk dicita Ulam mendatang”. KKM amat gembira menerima bantuan peralatan perubatan dari Kerajaan China iaitu - 100,000 COVID19 test kits, 100,000 N9


#COVID19 Pecahan kes mengikut daerah. Zon Merah (Bahaya):warning::warning::warning: 1. Lembah Pantai:exclamation: 2. Petaling:exclamation: 3. Hulu Langat:exclamation: 4. Seremban:exclamation: 5. Kluang:exclamation: 6. Johor Bahru:exclamation:

 


STATUS UBAT BAGI RAWATAN COVID-19 DI MALAYSIA

1. KKM ingin melaporkan berkenaan status ubat bagi rawatan COVID-19 di Malaysia. Semakan dengan pangkalan data produk berdaftar Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), KKM mendapati bahawa ubat ‘Chloroquine’, ‘Hydroxychloroquine’ dan kombinasi ‘Lopinavir/ Ritonavir’ adalah berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). Bekalan ubat tersebut telah sedia ada di Malaysia untuk kegunaan rawatan penyakit lain dan boleh digunakan untuk rawatan COVID-19.

2. Bekalan ubat-ubatan yang memerlukan pengimportan seperti Favipiravir dan Remdesivir akan sentiasa dimudah cara oleh KKM bagi kegunaan rawatan COVID-19. Bagi ubat kajian Remdesivir, Malaysia telah dipilih oleh World Health Organization (WHO) untuk terlibat dalam kajian klinikal ‘Multicenter Adaptive Solidarity trial - COVID-19’ yang mana ubat kajian tersebut akan digunakan. NPRA akan menyediakan laluan ‘expedited review’ untuk membawa masuk produk kajian klinikal ini ke Malaysia secepat mungkin. Bagi ubat Favipiravir, KKM sedang mendapatkan ubat tersebut daripada pembekal.

3. Dalam situasi pandemik COVID-19 sekarang, sekiranya bekalan daripada pihak pemegang pendaftaran sedia ada untuk ubat-ubatan tidak mencukupi, KKM masih boleh mendapatkan bekalan alternatif daripada produk yang tidak berdaftar dengan menggunakan pengecualian peruntukan undang-undang kelulusan khas Ketua Pengarah Kesihatan (KPK), KKM.

4. KKM akan menjalankan pemantauan secara berterusan melalui program pemantauan mutu produk berdaftar dan farmakovigilans bagi memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan terjamin demi kepentingan pesakit.

- KP KKM -

#COVID-19

PADAH INGKAR ARAHAN PKP HARI KE-11

Sumber: Akhbar Tempatan

#StayHome #BeSafe #Pray4Malaysia
HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN

#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP
#29032020
Tips untuk ibubapa untuk mendapat berita yang sahih. Sumber:@cybersecuritymy @kkmm_gov @SKMM_MCMC @jpmgov_ @JPeneranganSidang Media Khas - Perintah Kawalan Pergerakan (29 Mac 2020)

1. 997 sekatan jalan raya dilakukan, lebih 300000 kenderaan telah diperiksa

2. 3223 premis diperiksa oleh PDRM dan sebahagiannya diarahkan untuk ditutup

3. 649 individu telah ditahan kerana ingkar PKP pada Sabtu

4. Bekalan makanan mencukupi, tidak perlu pembelian panik oleh rakyat

5. Banyak pasaraya telah mulai patuh mengenai penjarakan sosial dan mengehad bilangan pelanggan

6. Kerajaan ucap terima kasih kepada NGO kerana beri sumbangan

7. NGO tidak dibenarkan hantar bantuan terus kepada golongan sasar untuk lindungi anggotanya daripada risiko dijangkiti COVID-19

8. Sekatan ke luar negara masih kekal

9. Rakyat Malaysia yang mahu pulang perlu melalui proses saringan

10. SOP baharu fasa kedua PKP mungkin akan diumum esokMajlis Keselamatan Negara (MKN) menyeru agar masyarakat Malaysia mengamalkan nilai-nilai murni dan bertanggungjawab atas sebarang sebaran informasi dan berita. Tindakan membuat pautan palsu ke laman media atas talian atau laman media Kerajaan adalah perbuatan yang tidak bertanggungjawab dan boleh diambil tindakan mengikut perundangan sedia ada. MKN kesal dengan perbuatan ini dan tindakan tegas akan diambil kepada pelaku sebaran palsu ini. Tentukan Sahih, Baru Kongsi!

Pagi tadi saya sempat turun ke sebuah pasaraya di Kuala Lumpur. Cari barang-barang sedikit sambil melihat amalan orang ramai di pasaraya. 


Status penularan jangkitan #COVID19 di Malaysia, 29 Mac. @DrAdhamBaba @DGHisham


Kebelakangan ini tular kononnya daun semambu (neem) boleh merawat COVID-19. Fahami MITOS dan FAKTA mengenai daun semambu (neem) #coronavirus #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk


Bekalan makanan dan keperluan dijamin mencukupi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Rakyat diminta kekal tenang dan jangan panik. @kkmm_gov

Dukacita dimaklumkan sehingga kini, terdapat satu (1) lagi pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 yang telah dilaporkan kepada CPRC Kebangsaan. Pelaporan terbaharu ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 35 orang setakat ini.

Kes kematian ke-35 (kes ke-1952) merupakan seorang perempuan warganegara Malaysia berusia 57 tahun. Beliau mempunyai sejarah perjalanan ke Indonesia.

Beliau telah mula bergejala 5 hari sebelum dimasukkan ke Hospital Putrajaya pada 17 Mac 2020 dan kemudiannya ke Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Sungai Buloh. Hasil ujian pengesahan COVID-19 telah didapati positif pada 18 Mac 2020. Kesihatan beliau merosot hari demi hari, dan disahkan meninggal dunia pada 29 Mac 2020 jam 4.00 petang.

KKM mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga beliau.

‎إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

- KP KKM -


Seramai 37,674 individu telah diambil sampel untuk saringan #COVID19.

Hasilnya, 2,470 adalah positif termasuk 388 yang telah sembuh dan 35 meninggal dunia.

10 makmal lagi ditambah termasuk makmal bergerak bagi mempercepatkan hasil ujian dan lebih ramai disaring.

@DGHisham

30 Mac 2020

#ICYMI #COVID-19 Infografik : Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

#COVID19 Dakwaan penduduk Raub tidak dibenarkan keluar selepas jam 12 tengah hari adalah palsu - Ketua Polis Raub


Seramai 34 orang dihadapkan ke mahkamah majestret alor setar pagi tadi atas kesalahan ingkar #PerintahKawalanPergerakan.

Kesemua suspek ditahan di sekitar daerah Kota Setar kerana berada di luar tanpa tujuan.

Kredit @NewsMPB

Jika anda perlu ke tempat kerja, amalkan langkah-langkah pencegahan COVID-19 seperti berikut. Sumber: @KKMPutrajaya @JPenerangan @jpmgov_ @kkmm_gov
Pecahan kes #COVID19 yang terkini mengikut daerah.

15 Zon merah (bahaya) :warning::warning::warning:
1. Petaling
2. Lembah Pantai
3. Hulu Langat
4. Seremban
5. Johor Bahru
6. Kluang
7. Kuching
8. Kota Bharu
9. Kepong
10. Kinta
11. Gombak
12. Klang
13. Titiwangsa
14. Tawau
15. Hilir Perak

Penduduk di kawasan zon merah perlu:
1. Mematuhi sepenuhnya Perintah Kawalan Pergerakan:exclamation:
2. Hanya ketua keluarga atau wakil boleh keluar untuk membeli barangan keperluan harian:exclamation:
3. Penjarakan sosial :exclamation:
4. Meningkatkan kebersihan diri dan dalam rumah:exclamation:

NYAHCEMAR BUKTI KERAJAAN SERIUS BENDUNG COVID19 Selain pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, usaha serius dan berterusan kerajaan

PEJABAT KETUA PENDAFTAR MAHKAMAH PERSEKUTUAN MALAYSIA ISTANA KEHAKIMAN PUTRAJAYA

KENYATAAN MEDIA

STATISTIK PENDAFTARAN KES BERKAITAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) 2020Ayuh kita amalkan kesejahteraan mental di waktu sukar ini. Amalkan pemikiran yang positif, sejahtera dan sihat untuk kita semua. Kesejahteraan mental kunci kebahagiaan

UPDATE #COVID19Malaysia 30 Mac 2020.

Bilangan pesakit yang telah sembuh dan discaj terus meningkat.

Terbaru :nine::one::balloon: pesakit telah sembuh dan dibenarkan balik.

Paling tinggi setakat.

Jumlah keseluruhan :four::seven::nine:orang. :balloon:


UPDATE #COVID19 30 Mac 2020.

Kes baru: 156

Jumlah keseluruhan : 2,626

ICU : 94 (62 bantuan alat pernafasan).

UPDATE #COVID19Malaysia 30 Mac 2020.

Dukacita kematian berlaku tiga lagi kematian menjadikan 37 keseluruhan setakat ini.

KKM mengucapkan takziah dan berharap keluarga pesakit terlibat tabah menghadapi dugaan.


Situasi semasa jangkitan wabak COVID-19 pada 30 Mac 2020.

• 91 kes telah discaj
• 156 kes baharu
• 94 kes positif dirawat di ICU (62 kes memerlukan bantuan pernafasan)
• 3 kes kematian


Majlis Keselamatan Negara (MKN) kesal dan memantau rapat individu-individu yang menggunakan nama MKN bagi menyebarkan ketakutan dan keresahan awam. Tindakan undang-undang akan diambil terhadap individu yang menyebarkan khabar palsu yang mengganggu ketenteraman umum. Pastikan Sahih, Baru Kongsi!


Bagi individu yang telah diarahkan untuk menjalani 'home/self surveillance' pastikan anda mematuhi tatacara Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah yang telah ditetapkan. Untuk makluman, Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah ini merupakan arahan yang termaktub dalam Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Sebarang khidmat nasihat mengenai COVID19, boleh hubungi CPRC Kebangsaan KKM di talian 03 8881 0200, 03 8881 0600 atau 03 8881 0700. Anda juga boleh dapatkan maklumat lanjut mengenai kejadian COVID19 melalui saluran telegram CPRC Kementerian Kesihatan Malaysia; https://t.me/cprckkm

KENYATAAN AKHBAR

MENTERI KANAN (KLUSTER KESELAMATAN)

MENGENAI
PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD)
DI MENARA CITY ONE, JALAN MUNSHI ABDULLAH, KUALA LUMPUROperasi sanitasi awam di kawasan Presint Diplomatik, Putrajaya. Laksanakan peranan anda untuk duduk di rumah.

Kumpulan pertama pesakit #COVID19 daripada Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh sudah pulih dan boleh balik. Alhamdulillah. - Ketua Pengarah Kesihatan @DGHisham


[Infografik]: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan [PKPD] Menara City One


31 Mac 2020

Kita sebagai rakyat Malaysia perlu memberi kerjasama dengan mematuhi segala larangan kerajaan yang termaktub dibawah Perintah Kawalan Pergerakan.PEMAKLUMAN BERITA PALSU (31 Mac 2020_ 9.00am)

Terima kasih buat para petugas RELA! RT @KDNPUTRAJAYA: Terima kasih @relamalaysia ! Hargailah pengorbanan mereka. PATUHILAH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAKAN


Jangan mudah percaya berita palsu semak dahulu sebelum disebarkan kepada orang lain. Sumber:@PDRMsia @JPenerangan @SKMM_MCMC @kkmm_gov @KKMPutrajaya @cybersecuritymyHow can you help MOH to flatten the curve? Please take all precautionary measures and maintain good personal hygiene. Stay at home, wash your hands with soap and stay a distance from people. These are our new daily norms. Stay safe and stay at home.

KP KKM

Selaras dengan nasihat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, jika pernah mempunyai sejarah perjalanan ke negara-negara yang dijangkiti, anda perlu menjalani ujian saringan di hospital-hospital berkaitan.

Menyeru kepada rakyat Malaysia yang mempunyai akaun twitter, boleh Ikuti kami melalui twitter @MKNJPM

Ini adalah usaha kami bagi menyampaikan maklumat sahih dan tepat kepada masyarakat dengan menggunakan pelbagai platform.

Terima kasih kepada rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong kami. Sampaikan mesej ini kepada yang lain dengan menggunakan platform masing-masing.

Agong berkenan kerajaan tidak bayar Emolumen Diraja untuk Seri Paduka dan Permaisuri selama 6 bulan mulai Mac - Istana NegaraTolonglah seluruh rakyat Malaysia, kita mampu lakukannya demi kebaikan kita bersama. Patuhilah PKP agar kita dapat putuskan rantai wabak #COVID19.


TEMPOH PKP BERGANTUNG KEPADA PEMATUHAN Sehingga kini masih terdapat individu yang ingkar dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

PEMAKLUMAN BERITA PALSU (31 Mac 2020_3.00 pm)

PELANJUTAN PKP BERGANTUNG KEPADA SIKAP RAKYAT Patuhilah SOP dan Arahan PKP yang dikeluarkan oleh kerajaan agar kita dapat membendung penularan wabak corona virus

AMBIL SERIUS ARAHAN PKP YANG DIKELUARKAN Patuhilah PKP yang telah ditetapkan agar kita dapat memutuskan rantai COVID19. @IsmailSabri60 @jpmgov_

INGKAR PKP : 165 INDIVIDU DITUDUH DI MAHKAMAH @PDRMsia @KDNPUTRAJAYA @KKMPutrajaya @kkmm_gov @JPenerangan @jpmgov_ @MyMOTAC @MOTMalaysia

Perkembangan terkini #COVID19Malaysia 31 Mac 2020.

Jumlah pesakit discaj :five::eight:

Ini menjadikan jumlah pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah :five::three::seven:.

Perkembangan terkini #COVID19Malaysia 🇲🇾 31 Mac 2020.

Jumlah kes baru 140
Jumlah keseluruhan 2,766

Pesakit di ICU 94 (termasuk 60 bantuan alat pernafasan).


Perkembangan terkini #COVID19Malaysia 🇲🇾 31 Mac.

Dukacita dimaklumkan kematian bertambah :six:

Keseluruhan kematian di negara kita setakat ini :four::three: orang atau 1.55% daripada keseluruhan kes.
Situasi semasa jangkitan wabak COVID-19 pada 31 Mac 2020.


Graf menunjukkan jumlah kes baharu harian, kes pulih dan kematian dari 10 Mac hingga 31 Mac 2020.

Terdapat dua kumpulan umur yang catat kes positif yang tinggi.

Tempoh 2 minggu PKP bermula 1 April amat penting untuk membendung daripada merebak.

Stay at home to stay safe.

KENYATAAN AKHBAR KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
SITUASI SEMASA JANGKITAN PENYAKIT CORONAVIRUS 2019 (COVID-19) DI MALAYSIA
31 MAC 2020


Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan tularan audio yang mendakwa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memukul individu yang keluar rumah ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tindakan ini telah menimbulkan kegusaran awam dan memberi imej negatif kepada pasukan keselamatan. Tindakan tegas melalui Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 akan dikenakan kepada individu yang membuat penularan berita palsu seperti ini. Jangan sebar berita palsu. Lakukan tanggungjawab anda.

PEMAKLUMAN BERITA PALSU (31 Mac 2020 _ 8.00 pm)

Situasi terkini 31 Mac 2020 #COVID19 di Malaysia : Sebanyak 140 kes baru menjadikan jumlah keseluruhan 2,766 kes. https://t.co/JjrPadtrzA @KKMPutrajaya


1 April 2020

Kesiapsiagaan Hospital Kementerian Kesihatan Malaysia dalam Menangani COVID-19. @KKMPutrajaya @jpmgov_ @JPenerangan @kkmm_gov


Statistik #COVID19 di seluruh dunia oleh WHO. Kematian melebihi 36,000 di seluruh dunia dgn Itali, Sepanyol, China, Perancis, Iran dan UKDakwaan Senarai Beberapa Kawasan Diisytihar Zon Merah Di Johor Adalah Palsu https://t.co/yzSrHamblC


Taburan kes #COVID19Malaysia dan bilangan kes baharu mengikut negeri setakat jam 12pm, 31 Mac 2020.


Hindarilah dari sebar berita palsu.Akibat menyebar berita palsu akan membawa padah kepada diri sendiri dan juga orang lain. Sumber:@cybersecuritymy


PENAMBAHBAIKAN SOALAN LAZIM (FAQ)
BERKAITAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN KEMENTERIAN KERJA RAYA

Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dengan laman sesawang yang menggunakan nama Kerajaan Malaysia, meminta orang awam memuat-turun aplikasi


KEKALKAN DAERAH ANDA BEBAS DARIPADA COVID19 Kita mampu lakukannya. Ikutlah langkah-langkah yang ditetapkan oleh kerajaan bagi memutuskan rantaian Covid-19


COVID19 (1 April 2020)
1. Bilangan kes baru: 142
2. Jumlah keseluruhan kes: 2,908
3. Pesakit di ICU: 102 orang(66
orang bantuan alat pernafasan)
4. Jumlah terbaru pesakit discaj: 108
5. Jumlah keseluruhan pesakit telah sembuh dan discaj hospital: 645
6. Jumlah kematian terbaru: 2
Lawatan Ketua Pengarah Keselamatan Negara (KP MKN) melihat keberkesanan operasi di lapangan.


Keseluruhan kes COVID-19 di Malaysia yang telah menjalani ujian saringan berjumlah 43,462 kes termasuk 2,908 kes atau 6.69% adalah positif.

#StayAtHome
#KitaMestiMenang

Ada tanda-tanda awal #COVID19 semakin pulih di Malaysia. Namun ia bergantung kepada rakyat Malaysia dalam tempoh dua minggu ini.Salah satu ubat yang terbukti mampu membendung penularan COVID-19 untuk semua rakyat Malaysia.

SAVE OUR BRAIN from being 'virus-ed' by any any fake news or unofficial statments. Please.. Please.. Please.. CHECK - CONFIRM - VERIFY :white_check_mark: Stay safe


2 April 2020

BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN)


Garis Panduan Pengurusan Bantuan Khas Covid19 Kepada Orang Awam


Berikut Adalah Saluran Maklumat Mengenai Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat


Beli barang online yang perlu saja ye semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ni:blush: #KPDNHEP

KELULUSAN KPDNHEP KEPADA SYARIKAT UNTUK BEROPERASI TERPAKAI SEPANJANG PEMANJANGAN TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN #KPDNHEP #StayAtHome #StaySafe


Selamat Hari Kesedaran Autisme Sedunia #DudukRumah #JustStayAtHome


UPDATE: The top 10 countries with the #COVID19 related deaths. 1.Italy 13,155 :it: 2. Spain 9,387 :es: 3. USA 5,110🇺🇲 4. France 4,032:fr: 5. ChinaPEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 2 TAHUN 2020 Bantuan Khas Kewangan Tahun 2020 Sumber: Jabatan Perkhidmatan Awam #JabatanPerdanaMenteri #JPM #COVID19


KITA MAMPU LAKUKANNYA Seluruh rakyat Malaysia sama-sama kita terus mematuhi arahan PKP iaitu duduk di rumah dan amalkan langkah-langkah pencegahan


Info LHDN, Jangan Jadi Mangsa Penipuan Kewangan dan Percukaian


COVID19 (2 April 2020)
1. Bilangan kes baru: 208
2. Jumlah keseluruhan kes: 3,116
3. Pesakit di ICU: 105 orang(54
orang bantuan alat pernafasan)
4. Jumlah terbaru pesakit discaj: 122
5. Jumlah keseluruhan pesakit telah sembuh dan discaj hospital: 767
6. Jumlah kematian terbaru: 5


Statistik Saringan Covid-19
2 April 2020

#COVID19Malaysia Keseluruhan kes positif, negatif dan masih menunggu keputusan. Daripada 45,378 yang diuji sampel hanya 6.9% adalah positif. @DrAdhamBaba @DGHisham


Antara nota yg ditinggalkan oleh individu yg telah selesai menjalani kuarantin di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Ipoh dan dibenarkan pulang hari ini. Terima kasih dan tahniah kepada semua barisan hadapan dan semua pihak yg terlibat secara langsung dan tidak langsung.


COVID-19 Pengurusan sumbangan oleh Non-Government Organisation (NGO) semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Sumber: Kementerian Pembangunan Wilayah
Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan ada mengeluarkan kenyataan mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 3 (PKP 3). Berita palsu yang tular ini telah mengakibatkan keresahan awam dan suasana tidak senang masyarakat. MKN mengingatkan, penyebar berita palsu dan berita tidak ditentusahkan akan dikenakan tindakan sewajarnya menurut perundangan. Ingat, Tidak pasti jangan kongsi!

#COVID19Malaysia Pecahan kes mengikut negeri yang terkini, 2 April. Lima negeri tertinggi 1. Selangor 2. WP Kuala Lumpur 3. Johor 4. Sabah 5. Sarawak


Menyeru kepada rakyat Malaysia menyebarluaskan mesej ini dengan menggunakan pelbagai platform masing-masing supaya mengikuti saluran rasmi telegram MKN.

Informasi mengenai keselamatan negara dan usaha menyampaikan maklumat sahih dan tepat kepada masyarakat sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ini.

Terima kasih Rakyat Malaysia 🇲🇾.

Majlis Keselamatan Negara bertanggungjawab menyelaraskan dasar-dasar berkaitan keselamatan negara dan arahan mengenai langkah-langkah keselamatan


Ramai yang tanya berkenaan rapid test kit dalam pengesahan COVID-19. Ini jawapannya.

Rapid Test Kit Antibodi TIDAK BOLEH digunakan untuk pengesahan COVID-19.

#coronavirus
#COVID19
#sihatmilikku
#walkthetalk


3 April 2020

Persediaan yang telah dilakukan oleh KKM bagi menghadapi penularan jangkitan #COVIDー19. Kita mampu mengelak jangkitan menjadi lebih serius
Segala Urusan Berhubung Bantuan Covid-19 dan Sumbangan NGO Boleh Hubungi Bilik Gerakan JKM Atau Talian Kasih


Statistik #COVIDー19 di seluruh dunia oleh WHO, 2 April.

Amerika.Syarikat catat kes dijangkiti paling tinggi manakala Itali catat kematian dan kadar kematian tertinggi.

Malaysia 50 kematian dgn kadar kematian 1.6% manakala kadar kematian #COVID19 seluruh dunia 5%.

-CPRC KKM


SENARAI MAKMAL YANG MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN UJIAN COVID-19 SELURUH NEGARA

PKP : BEKERJA DARI RUMAH Semua penjawat awam yang bekerja dari rumah sepanjang tempoh PKP perlu patuhi arahan-arahan yang telah ditetapkan. @jpagov


PKP FASA 2 : TINDAKAN LEBIH TEGAS Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini bertindak lebih keras dalam menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)


CAJ PENGELUARAN RM1 MESIN ATM DIKECUALIKAN MULAI 6 APRIL 2020 Kerajaan akan memberi pengecualian caj pengeluaran RM1 di semua mesin Malaysian ElectronikWe stay at work for You
You Stay at Home For UsTERKINI #COVID19Malaysia
3 April 2020 (Jumaat)

Kes baharu 217
Keseluruhan 3,333
Rawatan di ICU 108
Bantuan alat pernafasan 54
Kematian terbaru 3
Keseluruhan kematian 53

Statistik saringan #COVID19Malaysia sehingga 3 April
Kes-kes yang disyaki (PUI).

#coronavirus
#COVID19
#sihatmilikku
#walkthetalk

"Saya sangat berterima kasih kepada warga kerja @HOSPITALSGBULOH kerana layanan baik seperti kami ini ahli keluarga mereka sendiri." - Tengku Amylia Tengku Perang.#COVID-19 BIARPUN PERNAH DIMAKI DAN DIKEJI, KAMI TETAP SEDIA BERBAKTI KEPADA MASYARAKAT #StayHome #BeSafe #Pray4Malaysia HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN


4 April 2020Statistik COVID-19 bagi negara di seluruh dunia, 3 April 2020.

Jumlah seluruh kes di dunia telah pun melebihi 1 juta kes dengan kadar kematian 5.23% atau 52,986 kes.

-CPRC KKM


Please stay at home.. Jom sama-sama kita mencegah!

Perkongsian daripada Persatuan Profesion Psikologi KKM (PSiKEM) @psikologikkm

PSIKOLOGI & COVID-19

KENYATAAN MEDIA

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

SLOT PROGRAM TV PENDIDIKAN DI SALURAN TV OKEY, RADIO TELEVISYEN MALAYSIA (RTM)

Kenyataan Media Ketua Polis Daerah Serdang susulan video seorang lelaki menengking anggota polis semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)#COVID19Malaysia Taburan kes mengikut negeri dan daerah sehingga 12pm, 3 April 2020.

Sebanyak 17 daerah dikategorikan zon merah.

Bagi zon hijau, tingkatkan langkah-langkah pencegahan untuk kekal daerah bebas #COVIDー19

Patuhi PKP. Duduk rumah elok-elok.

Pembayaran Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN) Fasa Pertama Secara Berperingkat Mulai 6 April 2020

PEMBETULAN DAN PENAMBAHBAIKAN SOALAN LAZIM (FAQ)
BERKAITAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIAAmbil bahagian dalam Tinjauan Awam yang kami laksanakan. Suara dan pendapat anda sentiasa kami dengar untuk memberikan perkhidmatan terbaik buat semua. ”PEMIKIRAN STRATEGIK, PUNCA KEMENANGAN”


Ringkasan Kes COVID-19 pada 4.4.2020:

Kes dilaporkan: 150

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 3,483

Kes sembuh: 88

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 915

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 99

Kematian: 4

Jumlah keseluruhan kematian: 57

Statistik saringan #COVID19Malaysia sehingga 4 April 2020


4 kematian baharu dilaporkan menjadikan 57 kematian atau 1.7% daripada keseluruhan kes. #COVID19MalaysiaKenyataan Media KP Kesihatan @DGHisham mengenai perkembangan kes terkini #COVID19


Kes Positif mengikut Negeri (setakat 04/04/2020, 12 pm)

#coronavirus
#COVID19
#sihatmilikku
#walkthetalk
KITA TAK NAMPAK MUSUH!
STAY AT HOME

As whether there is a need to extend the movement control order (MCO) period beyond April 15 or not, its up to us now.

5 April 2020

BERITA PALSU : 184 KERTAS SIASATAN DIBUKA Jangan sebarkan atau berkongsi berita palsu kerana ini hanya akan menimbulkan panik kepada orang ramai

Sebarang permohonan bantuan khas berkaitan Covid-19 & sumbangan NGO boleh hubungi bilik gerakan 24 jam Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Tiada pertambahan zon merah dan kekal 17 daerah.

Tiga daerah paling tinggi kes:
1. Lembah Pantai 367
2. Petaling 308
3. Hulu Langat 307

Jika berlaku peningkatan kes secara mendadak di satu-satu kawasan, PKPD akan dikenakan bagi mencegah jangkitan daripada merebak.

- CPRC KKM

Tempoh dua minggu ini amat penting untuk kita semua memutuskan rantaian jangkitan #COVID19. Thank you so much for continuing to stay at home.JAGA ETIKA MEDIA SOSIAL JANGAN SEBAR BERITA PALSU

Gunalah media sosial dengan sebaiknya . Jangan salah guna media sosial untuk perkara-perkara yang tidak bermanfaat.

JAGA ETIKA MEDIA SOSIAL JANGAN SEBAR BERITA PALSU

Gunalah media sosial dengan sebaiknya . Jangan salah guna media sosial untuk perkara-perkara yang tidak bermanfaat.Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan ada mengeluarkan jadual perancangan Perintah Kawalan Pergerakan berkaitan Covid-19 seumpama ini. Jangan terpedaya dengan berita palsu. Semak maklumat anda di platform rasmi MKN dan portal sebenarnya.my. Pastikan Sahih, Baru Kongsi!

PKP : BEKALAN MAKANAN MENCUKUPI Rakyat perlu kekal tenang dan teruskan duduk rumah dan mematuhi PKP. Kita semua tidak perlu panik kerana bekalan makan

SEMUA AKTIVITI & OPERASI PERTANIAN DIBENARKAN Setiap aktiviti yang berkaitan dengan pertanian adalah dibenarkan di sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan


TERKINI#COVID19Malaysia
5 April 2020 (Ahad)

Kes baharu 179
Keseluruhan 3,662

Rawatan di ICU 99
Bantuan alat pernafasan 48

Kematian terbaharu 4
Keseluruhan 61

4 kematian baharu dilaporkan dalam tempoh 24 jam menjadikan 61 kematian atau 1.67% daripada keseluruhan kes. #COVID19Malaysia
Statistik saringan #COVID19Malaysia sehingga 5 April


Jika anda nampak virus COVID-19 terzahir seperti ini, adakah anda akan keluar rumah?

#coronavirus
#COVID19
#sihatmilikku
#walkthetalk
#stayathome

KKM ingin memaklumkan bahawa terdapat 90 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj pada hari ini. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih

Mesej Jadual Perancangan PKP Berkaitan COVID-19 Kononnya Dari MKN Adalah Palsu https://t.co/E3aParlRvz


#COVID19Malaysia Status terkini saringan dan kes positif #COVID19 di tiga kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD). #COVID19 Statistik terbaru WHO, 5 April 2020.

Bilangan orang dijangkiti virus di Sepanyol mengatasi Itali namun Itali kekal kes kematian tertinggi melebihi 15K orang.

Kadar kematian di Itali kekal tertinggi 12.3% jauh lebih tinggi kadar dunia 5.4% manakala Malaysia 1.6%.

6 April 2020

POLIS & ATM KAWAL JARAK SOSIAL DI PASAR AWAM Polis dan tentera ditempatkan di pasar-pasar awam supaya dapat memastikan para pengunjung mematuhi jarak sosial

Rakyat Malaysia boleh hentikan rantaian COVID-19 ini. Ini bukan masanya untuk kita mengambil mudah terhadap usaha yang dilakukan oleh barisan hadapanPerutusan Khas Pakej Prihatin PKS (Tambahan)

Malaysia terlibat dalam Kajiselidik Solidariti oleh WHO bagi menguji ubat yang berpotensi merawat #COVID19. Kajiselidik ini mengumpul data keberkesanan
MENGAPA KERAJAAN LANJUTKAN PKP TAHAP 1 KEPADA TAHAP 2

Kita semua perlu tahu bahawa pola semasa kes positif COVID19 yang baru masih berlaku.

Teruskan mematuhi PKP agar kita dapat putuskan rantaian wabak COVID19.

Kita boleh mengelak penularan jangkitan #COVID19 dengan memberi maklumat secara JUJUR sekiranya ada sejarah kontak rapat dengan pesakit #COVID19TEKS UCAPAN

YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN PERDANA MENTERI MALAYSIA

LANGKAH TAMBAHAN BAGI
PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT (PRIHATIN)

Terima kasih dan syabas ATM & PDRM yang sentiasa komited dalam melaksanakan tugas melakukan sekatan jalan raya dan melakukan pemeriksaan ke atas kenderaan.Perkembangan terkini #COVID19Malaysia 6 April

Kes baru 131
Kes keseluruhan 3,793
ICU 102 (termasuk 54 bantuan alat pernafasan)
Sembuh 236
Kes kematian baru 1 kes
Kematian keseluruhan 62 (1.63%)

Amalkan langkah-langkah berikut semasa anda di bawah pengawasan di rumah


Kes Positif mengikut Negeri (setakat 06/04/2020, 12 pm

It is important to keep good hygiene at all times including when in contact with animals and pets. Wash your hands before and after handling them. 
*DG of Health Newsflash*

I understand many of us have been asking about the infection of COVID-19 on animals and pets. For animal lovers, pets are considered as part of their family. If we are unable to keep a distance from animals and pets, it is important to keep good hygiene at all times including when in contact with animals and pets.

Wash your hands before and after handling them. Meanwhile, the Ministry of Health (MOH) will work closely with the Department of Veterinary (DVS) for further advice on this matter.

7 April 2020Siapa pun kita, di peringkat mana pun kita bekerja, ingatlah bahawa setiap sumbangan kita tetap bermakna. #KitaMestiMenang

“Teruskanlah cekal, kuat & bersemangat. Yakinlah kita akan dapat atasi dugaan ini bersama-sama”. Bersama kita putuskan rantaian penularan #COVID19!

MASING. Anda Boleh Pilih Sama Ada Mereka Duduk Di Rumah Atau Dalam Penjara? #StayHome #BeSafe


Terdapat pertambahan zon merah menjadi 21, berdasarkan statistik terkini sehingga 12pm, 6 April. Daerah baru zon merah ialah Putrajaya, Jasin dan Rembau
.

Selamat Menyambut Hari Kesihatan #DudukRumah #StayAtHome


SANITASI AWAM NYAH CEMAR Proses nyahcemar diteruskan di 56 kawasan di 9 negeri bagi membendung wabak COVID19.Pastikan anda mengikuti semua arahan yang dikeluarkan oleh MKN dan pihak berkuasa untuk kita putuskan rantaian Covid-19. #KitaMestiMenang!

KENYATAAN AKHBAR MENTERI KANAN (KLUSTER KESELAMATAN) MENGENAI PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD) DI SELANGOR MANSION DAN MALAYAN MANSION, KUALA LUMPUR#COVID19Malaysia Status terkini sehingga 12pm, 7 April 2020.

Kes baharu 170
Keseluruhan 3,963

Kes discaj terbaharu 80
Keseluruhan 1,321 (33.33%)

Kematian terbaharu 1 kes
Keseluruhan 63 kes (1.6%)


Kita Mesti Menang! Patuh pada arahan, kita boleh putuskan rantaian covid 19 ini!

#Malaysia
#KitaMestiMenang
#StayAtHome
#BreakTheChain

YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini menerima sumbangan RM4 juta daripada tiga syarikat untuk Tabung COVID-19 di pejabatnya di Putrajaya. https://t.co/4QQuPr5hX1


Kes Positif mengikut Negeri (setakat 07/04/2020, 12 pm) @JPenerangan @jpmgov_ @KKMPutrajaya @kkmm_gov @KDNPUTRAJAYAPastikan anda mematuhi arahan-arahan PKP ya! #KitaMestiMenang

8 April 2020

Garis panduan keselamatan penggunaa applikasi persidangan video dalam talian Sumber: @cybersecuritymy @JPenerangan @KDNPUTRAJAYA @kkmm_gov @jpmgov_ Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 7 April 2020 #coronavirus #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalkIngat, sentiasa amalkan kebersihan diri dengan 5 langkah pencegahan ini untuk lindungi orang yang tersayang. #KitaMestiMenang

KENYATAAN MEDIA PELAKSANAAN IBADAH HAJI BAGI TAHUN 1441H BERSAMAAN 2020MJom Ambil Tahu!
Peniaga boleh disiasat di bawah Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan 2011.

Bagi mengurangkan risiko #COVID19, pesakit digalak mengguna perkhidmatan tambah nilai farmasi (VAS) dan salah satunya Ubat Melalui Pos (UMP).


Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan telah mengaktifkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan Batu 11, Kuantan, Pahang seperti yang ditularkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Hentikan penyebaran berita palsu dan tidak ditentusahkan.


Berita palsu. Jangan sebarkan. @mynadma @SKMM_MCMC @PDRMsia @MKNJPMMarilah kita sama-sama tingkatkan kesedaran dengan hanya menyebarkan berita atau info yang sahih dan benar. Jangan sebar berita palsu!

Berita palsu hanya akan menyebabkan panik dan menggugat keselamatan negara! Teruskan memberi sokongan kepada Majlis Keselamatan Negara.

Dapatkan maklumat yang sahih mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan situasi terkini COVID19 hanya di:

Telegram Rasmi MKN
https://t.me/MKNRasmi

Twitter Rasmi MKN
https://twitter.com/MKNJPM

Instagram Rasmi MKN
https://www.instagram.com/mkn_rasmi/

Facebook Rasmi MKN
https://facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan

 Rumusan undian awam melalui aplikasi Telegram MKN. Suara anda, keutamaan kami. Teruskan mengambil bahagian dalam undian awam yang kami lakukan untuk membantu kami membuat keputusan yang lebih baik untuk semua. PEMIKIRAN STRATEGIK PUNCA KEMENANGAN! #KitaMestiMenang!Salam sejahtera dan salam hormat.

Ringkasan Kes COVID-19 pada 8.4.2020:

Kes dilaporkan: 156

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 4,119

Kes sembuh: 166

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 1,487

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 76

Kematian: 2

Jumlah keseluruhan kematian: 65

#COVID19Malaysia 8 April 2020. Dua kematian baharu menjadikan 65 kes kematian setakat ini atau 1.58% daripada keseluruhan kes


#COVID19Malaysia Sub-kluster di Daerah Rembau yg berkaitan perhimpunan di Seri Petaling. 27 disahkan positif termasuk dua kes dalam ICU


𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝘀𝗶 𝗣𝗘𝗡𝗔𝗪𝗔𝗥 𝗧𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 !! Kuatkan semangat rakyat Malaysia, kita mampu menghadapi dan membendung penularan wabak COVID-19.#COVID19Malaysia Bilangan pertambahan kes baharu mengikut negeri yang terkini sehingga 12pm, 8 April. Tiada pertambahan kes baharu di KelantanSalam Nisfu Syaaban 1441H/2020 #DudukRumah #StayAtHome


9 April 2020Jauhi Stigma. Jangan memandang negatif terhadap pesakit #COVID19 dan keluarga mereka.

Mereka tidak minta dijangkiti.

#MalaysiaBebasCovid19
#COVID19Malaysia


Statistik COVID-19 bagi seluruh negara di dunia, 8 April 2020.

Peningkatan kes terus meningkat melibatkan negara Amerika Syarikat, serta empat negara dari benua Eropah yang mencatatkan kes melebihi 100,000 kes.

Kematian yang tertinggi masih negara Itali, 12.63% kadar peratusan kematian.

- CPRC KKM


#COVID19Malaysia Status terkini 9 April 2020. Kes baru 109 Keseluruhan 4,228 ICU 72 (termasuk 43 bantuan alat pernafasan) Kes sembuh 121 Kes keseluruhan.


Kadar kematian di negara kita adalah antara yang terendah 1.58%.

Ini menunjukkan perkhidmatan kesihatan kita kepada pesakit #COVID19 adalah yang terbaik di dunia. -@DGHisham

#COVID19Malaysia Pecahan kes dan tambahan kes baharu mengikut negeri terkini sehingga 12pm, 9 April.


10 April 2020

Ke sana, ke sini. Ke sana, ke sini. Lebih baik kurangkan masa berada di luar rumah dan menjauhi Covid-19 dengan membeli secara online!🤳🧺COVID19 : DI MANA KITA SEKARANG? Sumber : @MuhyiddinYassin @KKMPutrajaya @jpmgov_ @kkmm_gov @JPenerangan #COVID19 #StayAtHome #MovementControlOrder#COVID19 Kawasan zon merah bertambah menjadi 25 mengikut statistik terbaru sehingga 12pm, 9 April. Daerah baru zon merah ialah Hulu Selangor.CARA PALING MUDAH DAN KITA SEMUA MAMPU LAKUKANNYA..

Teruskan DUDUK RUMAH dan patuhi PKP yang telah ditetapkan agar kita dapat bendung penularan wabak #COVID19.

KENYATAAN MEDIA : JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA 10 APRIL 2020 PENAFIAN VIDEO KLIP REMPUHAN SEKUMPULAN WARGA NEGARA MALAYSIA DI BSI JOHORSIARAN LANGSUNG:SIDANG MEDIA (NON HEALTH) SELEPAS MESYUARAT KHAS MENTERI-MENTERI MENGENAI PELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN OLEH YB DATO’ SRI

Operasi Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan 10 April 2020 PATUHILAH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN #kementeriandalamnegeri #kdn Keselamatan 
#COVID19 Status terkini 10 April 2020.

Kes baru 118
kes keseluruhan 4,346
ICU 69 (40 bantuan alat pernafasan)
Sembuh Harian 222
Kematian 3 kes
Keseluruhan 70 kes (1.61%)


#COVID19Malaysia Tiga kematian baharu menjadikan 70 kes keseluruhan atau 1.61%.


Berdasarkan situasi terkini #COVID19 di Malaysia, pelaksanaan PKP telah dapat membantu KKM dalam membendung penularan penyakit kepada satu tahap yang sedikit stabil.

Namun, ia masih peringkat pertengahan dan masih perlu tindakan pencegahan serta kawalan berterusan. -@DGHisham

Rumusan kes kluster #COVID19: Kluster perhimpunan di Masjid Seri Petaling sehingga 12pm, 10 April 2020. @MuhyiddinYassin @DrAdhamBaba


Kes positif mengikut negeri (setakat 10/04/2020, 12 pm) Confirmed cases by state (as of 10/04/2020, 12 pm) #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenang

KEBENARAN BEROPERASI DIBERI KEPADA SEKTOR TAMBAHAN BAGI MELINDUNGI EKONOMI NEGARA PASCA COVID-19_10 APRIL 2020.pdf


COVID-19 MENU BERKHASIAT DI PUSAT KUARANTIN MALAYSIA Bersyukur menjadi rakyat Malaysia~ Antara contoh menu yang disediakan oleh Kerajaan Malaysia


11 April 2020


Anak atau penjaga yang tinggal bersama warga emas, pastikan keperluan mereka mencukupi dan amalkan langkah pencegahan seperti kerap cuci tangan dengan air dan sabun dan pastikan jarak sosial sekurang-kurangnya 1 meter.

#COVID19
#StayHome

Jenazah Islam yg meninggal dunia kerana jangkitan #COVID19 hanya dibenar untuk ditayamum di atas permukaan beg jenazah.


Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 10 April 2020 #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenangDi waktu sukar ini mari kita buang stigma negatif terhadap pesakit Covid-19 dan ahli keluarga mereka. Beri mereka sokongan dan kata-kata positif. Rakyat Malaysia bersama-sama menentang Covid-19! #KitaMestiMenang!


PENGUMUMAN:exclamation::exclamation::exclamation:

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) sedang menjalankan dua Survei Khas iaitu ‘Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi dan Individu (Pusingan 2) dan ‘Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi dan Syarikat/Firma Perniagaan (Pusingan 1)’ yang bermula pada 10 hingga 24 April 2020 secara atas talian.

Bagi Survei Khas ‘Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi dan Individu (Pusingan 2), DOSM sekali lagi memohon kerjasama semua penduduk Malaysia yang berumur 15 tahun ke atas untuk menyertai survei ini melalui pautan berikut:

:pushpin: https://bit.ly/SurveiCOVID19DOSMpusingan2

Manakala bagi Survei Khas ‘Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi dan Syarikat/Firma Perniagaan (Pusingan 1)’, semua syarikat/perusahaan di Malaysia dipelawa menyertai Survei ini melalui pautan berikut:

:pushpin: https://bit.ly/SurveiCOVID19DOSMsyarikat

Perhatian dan kerjasama semua dalam memberi respons serta menyebarluaskan pemakluman survei ini amatlah dihargai.

Sama-sama kita membantu negara menangani krisis COVID-19.

#StatsMalaysia
#StayAtHome
#PrayForMalaysiaAndAll
#MalaysiaPerangiCOVID19

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) sedang menjalankan survei secara online bagi mengukur kesan Coronavirus Disease (COVID-19) kepada ekonomi

Salam sejahtera dan salam hormat..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 11.4.2020:

Kes dilaporkan: 184

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 4,530

Kes sembuh: 165

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 1,995

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 72

Kematian: 3

Jumlah keseluruhan kematian: 73

- CPRC KKM


#COVID19Malaysia Terkini 11 April 2020.

Kes baru 184
Kes keseluruhan 4,530
ICU 72 (termasuk 38 bantuan alat pernafasan)
Sembuh Harian 165
Kematian terbaru 3
Keseluruhan 73 kematian atau 1.61%.


#COVID19Malaysia Tiga kematian baharu menjadikan 73 kes setakat ini.#COVID19Malaysia Taburan kes dan penambahan kes mengikut negeri sehingga 12pm, 11April. Tiada pertambahan kes baharu di Perlis dan Kedah.
Statistik terbaru #COVIDー19 di seluruh dunia. Kematian terus meningkat di US, Itali dan Sepanyol. Di rantau Asean, Indonesia, Filipina dan MalaysiaKata-kata semangat tertera pada sut PPE Petugas Kementerian Kesihatan ketika memasuki Flat Selangor Mansion untuk membawa keluar penghuni 12 April 2020

Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 11 April 2020 #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenang

Patuhi Etika Semasa Berkunjung Ke Pasar Raya Jika anda perlu membeli barang keperluan, sila patuhi etika semasa berkunjung ke pasar raya. 

Seksyen 6, Shah Alam Akan Dikenakan Perintah Berkurung Adalah Tidak Benar

STATUS OPS SANITASI AWAM KPKT 30 MAC 2020 - 11 APRIL 2020 Secara keseluruhan, KPKT di bawah Taskforce Ops Sanitasi Awam COVID-19 telah selesaiTIADA PENAMBAHAN ZON MERAH

Tiada pertambahan zon merah, kekal 26 daerah berdasarkan statistik terbaru sehingga 12pm, 11 April 2020.

Sebanyak 29 daerah masih kekal zon hijau. Anda yang tinggal di daerah ini, pastikan daerah anda bebas
#COVID19.

KENYATAAN MEDIA MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (HAL EHWAL AGAMA) PENGURUSAN EMOSI DAN TEKANAN SEPANJANG PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP)

Salam sejahtera dan salam hormat..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 12.4.2020:

Kes dilaporkan: 153

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 4,683

Kes sembuh: 113

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 2,108

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 66

Kematian: 3

Jumlah keseluruhan kematian: 76

- CPRC KKM

Kes positif mengikut negeri (setakat 12/04/2020, 12 pm) Confirmed cases by state (as of 12/04/2020, 12 pm) #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenang


Ayuh kita bersama sama patuhi perintah kawalan pergerakan. @jpmgov_ @JPenerangan @KKMPutrajaya @kkmm_gov https://t.co/2hhrfvz895

The latest Tweets from MAJLIS KESELAMATAN NEGARA JABATAN PERDANA MENTERI (@MKNJPM). MAJLIS KESELAMATAN NEGARA. Putrajaya

KENYATAAN MEDIA PESANAN KEPADA PELAJAR INSTITUT PENGAJIAN TINGGI BERIKUTAN PENGUMUMAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN FASA 3

13 April 2020Selain belajar dari rumah melalui aplikasi dalam talian, para pelajar kini boleh juga belajar melalui saluran TV Pendidikan. #KitaMestiMenang!

Kenyataan Media Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mengenai Pengagihan Bantuan Keperluan Makanan Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19.KENYATAAN MEDIA - PENULARAN HEBAHAN JUALAN PRODUK BERUPA T-SHIRT DAN TOPENG MUKA MEMAPARKAN PENGGUNAAN NAMA OPERASI PENAWAR DAN LOGO ATM-PDRM


#COVID19 Tiada penambahan zon merah, kekal 26 mengikut statistik terbaru sehingga 12pm, 12 April. Terdapat satu kes baru di Kampar
KENALI 5 TAHAP JANGKITAN COVID19 TERHADAP MANUSIA

Teruskan duduk rumah, patuhi PKP dan jaga kebersihan sebaiknya :+1:🏾

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

TERKINI : PM telah buat keputusan operasi kedai gunting rambut/salun kecantikan dan kedai cermin mata tidak dibenarkan beroperasi sepanjang PKP

Semua bazar Ramadan di seluruh negara tidak dibenarkan beroperasi sepanjang #PKP - DS Ismail Sabri

Semua pelajar IPT yang berada di kolej dan kediaman mereka diminta untuk kekal berada di tempat masing masing sepanjang tempoh PKP: Ismail Sabri-Menteri Kanan

PKP :KEDAI GUNTING RAMBUT, SALUN DAN CERMIN MATA TIDAK DIBENARKAN BEROPERASI Sepanjang tempoh PKP tiada kedai gunting rambut, salun atau cermin mata

PKP : BAZAR RAMADHAN TIDAK DIBENARKAN BEROPERASI Sepanjang tempoh PKP bazar Ramadhan tidak dibenarkan beroperasi. Teruskan duduk rumah dan patuhi arahan

PKP : PELAJAR IPT PERLU KEKAL DI TEMPAT MASING-MASING Pelajar IPT diminta kekal di kampus masing-masing dan jangan risau kerana semua makan minum 

1,380 telah ditangkap di Johor kerana ingkar arahan PKP - Ketua Polis JohorPKP : OPERASI PENGUATKUASAAN 13 APRIL 2020 @KDNPUTRAJAYA @kkmm_gov @jpmgov_ @JPenerangan #COVID19 #MovementControlOrder #PerintahKawalanPergerakan #KitaMestiMenangTERKINI: 1 kematian terkini pesakit #COVIDー19 di Malaysia menjadikan 77 kes kematian keseluruhan setakat 13 April 2020, 5.00 petang

Kes baharu: 134
Kes Keseluruhan: 4,817
Sembuh: 168
Keseluruhan Sembuh: 2,276
Sedang Dirawat: 2,464
ICU: 66
Kematian: 1
Keseluruhan Kematian: 77Kes positif mengikut negeri (setakat 13/04/2020, 12 pm) Confirmed cases by state (as of 13/04/2020, 12 pm) #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenang
Statistik COVID-19 seluruh negara di dunia.

Kadar peratusan jumlah kes tertinggi adalah 30.07% dari negara Amerika Syarikat.

Manakala kadar peratusan kematian tertinggi adalah 12.73% dari negara Itali.

- CPRC KKM

14 April 2020

COVID19 : Mana satu tahap emosi anda? @KKMPutrajaya @jpmgov_ @JPenerangan @kpkt_gov @kw_seriwilayah @DrAdhamBaba @kkmm_gov https://t.co/B7fRJwZTyD


#COVID19 Pecahan kes mengikut daerah yang terkini sehingga 12pm, 13 April. Daerah zon merah kekal 26 dan zon hijau 29. Hari terakhir PKP fasa kedua

PKP FASA 3 BERMULA ESOK 15 APRIL - 28 APRIL 2020 Teruskan duduk di rumah dan patuhi PKP bagi membendung penularan wabak COVID19. @KDNPUTRAJAYA 

TERKINI :

Mulai esok polis tidak akan lagi beri tumpuan kepada kenakan kompaun RM1,000 kepada pesalah ingkar PKP. Sebaliknya mereka akan direman dan dihadap ke mahkamah.

Ini kerana kompaun RM1,000 ramai tidak takut : Ismail Sabri-Menteri

Berita Palsu:

Walaupun posting sudah delete, @PDRMsia masih akan panggil & soal siasat.

Jangan fikir sudah padam & minta maaf, polis tak siasat. Polis tak berkompromi.

Jangan susahkan diri sendiri dengan fake news - Ismail Sabri


Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan ada mengeluarkan kenyataan berkaitan kebenaran bagi Bazar Ramadan beroperasi dan menegaskan berita yang tular ini adalah palsu. Semak berita meragukan yang anda terima hanya di platform rasmi MKN dan di portal sebenarnya.my.

HATI-HATI Penipuan cara terbaharu melalui whatsapp, web dan aplikasi palsu. Namun ia masih memerlukan anda sendiri memberi maklumat rahsia kepada pihak berkuasa

Salam sejahtera dan salam hormat..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 14 APRIL 2020:

Kes dilaporkan: 170

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 4,987

Kes sembuh: 202

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 2,478

Jumlah keseluruhan kes di ICU : 60 (Seramai 33 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 5

Jumlah keseluruhan kematian: 82

- CPRC KKMTERKINI: 5 kematian terkini pesakit #COVIDー19 di Malaysia menjadikan 82 kes kematian keseluruhan setakat 14 April 2020, 5.00 petang

Kes baharu: 170
Sembuh: 2478
ICU: 60
Kes Seluruh: 4987
Kematian: 82
Sembuh Harian : 202

Status terkini lima kluster terbesar di Malaysia sehingga 12pm, 14 April.


PKP : OPERASI PENGUATKUASAAN 14 APRIL 2020 @IsmailSabri60 @MINDEFMalaysia @KDNPUTRAJAYA @jpmgov_ @JPenerangan @KKMPutrajaya @kkmm_gov @SKMM_MCMC


Kes positif mengikut negeri (setakat 14/04/2020, 12 pm) Confirmed cases by state (as of 14/04/2020, 12 pm) #COVID19 #sihatmilikku #walkthetalk #KitaTeguhKitaMenang


Lima lagi makmal akan diwujudkan bagi menambah kapasiti ujian pengesanan #COVID19.

Lima lokasi dikenal pasti:
1. Sandakan
2. Tawau
3. Miri
4. Bintulu
5. Kluang

Tambahan menjadi 48 makmal ini bagi capai sasaran 16,500 ujian sehari berbanding skrg 11,500. - KPK @DGHisham

15 April 2020


Kerajaan siap siaga mengawal sempadan negara dan melawan Covid-19. #KitaMestiMenang

Statistik COVID-19 bagi seluruh negara di dunia. Jumlah keseluruhan kes di dunia hampir menghampiri 2 juta kes. - CPRC KKM @KKMPutrajaya @MyHEALTHKKM...Ayuh kita bersama-sama patuh dan ikut semua arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 3 (PKP 3) ini. Tahap ini adalah tahap terpenting untuk memutuskan terus rantaian penyebaran Covid-19. #KitaMestiMenang!

P.U. (A) 116. Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pengisytiharan kawasan tempatan jangkitan) (Pelanjutan kuat kuasa) (no. 2) 2020

PKP TAHAP 3 BERMULA HARI INI HINGGA 28 APRIL 2020 Teruskan duduk di rumah dan patuhi PKP bagi membendung penularan wabak COVID19. @jpmgov_ @KKMPutraja...

TERKINI :
13 Pusat Latihan dan Akademi Jabatan Penjara dijadikan pusat tahanan kepada pesalah ingkar PKP bagi mengatasi masalah kesesakan di penjara berikutan tindakan polis terus tangkap, reman dakwa pesalah mulai hari ini.

Semua peraturan sama seperti di penjara : Ismail Sabri- Menteri

Keputusan untuk menyambung PKP atas nasihat KKM - Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri

AKADEMI PENJARA DIWARTA SEBAGAI PUSAT TAHANAN PESALAH INGKAR PKP Pusat akademi penjara akan dijadikan pusat tahanan bagi mengatasi masalah kesesakan

[TERKINI] Tarikh peperiksaan SPM dan SVM akan ditunda kepada suku pertama 2021 - Radzi Jidin

[TERKINI] UPSR dan PT3 bagi tahun 2020 dibatalkan - Radzi Jidin

@KemPendidikan akan umum tarikh pembukaan sekolah sekurang-kurangnya dua minggu sebelum sekolah dibuka


Salam sejahtera dan salam hormat..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 15 APRIL 2020:

Kes dilaporkan: 85

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,072

Kes sembuh: 169

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 2,647

Jumlah keseluruhan kes di ICU : 56 (Seramai 32 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 1

Jumlah keseluruhan kematian: 83

- CPRC KKM

Jika anda terlibat dalam bidang perkhidmatan perlu dan anda perlu ke pejabat, sila utamakan penjarakan sosial termasuk ketika berkomunikasi dengan rakyat.

Rumusan kes kluster #COVID19 Perhimpunan di Seri Petaling yang juga kluster terbesar sehingga 12pm, 15 April.Bilangan kes #COVID19 mengikut negeri sehingga 12pm, 15 April. Tiada kes baru di Perlis, Pulau Pinang, Perak, Melaka, Terengganu, Kelantan Sabah, Putrajaya.

Tanda-tanda awal pemulihan hasil keberkesanan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKD) yang telah berkuatkuasa 18 Mac.


16 April 2020Bagi sektor ekonomi yang mula beroperasi, pastikan anda mengamalkan langkah-langkah penjagaan kebersihan dan penjarakan sosial di tempat kerja. Ingat, kesihatan semua individu adalah perkara yang paling penting. Bersama-sama #KitaMestiMenang!


Untuk perhatian, kelulusan yang diberi terdahulu kepada syarikat untuk beroperasi sepanjang PKP 1 dan 2 terpakai untuk PKP 3. Namun, digalakkan syarikat yang sudah mendapat kelulusan untuk membuat permohonan baharu bagi mendapatkan surat kelulusan yang mempunyai QR code, yang mengandungi maklumat syarikat dan pekerja.

#PKP3 #KelulusanBeroperasi


Talian Khas Perkhidmatan Kaunseling COVID-19 beroperasi 24 jam setiap hari. Anda boleh hubungi Talian Kasih 15999 atau whatsapp 019-2615999.

https://twitter.com/MKNJPM/status/1250631183475470337?s=19


TAHNIAH KPK DATUK DR NOOR HISHAM Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah telah dinobatkan antara tiga doktor terbaik dunia yang ‘lahir’


https://twitter.com/kplb_gov/status/1250419145021124609?s=19

KENYATAAN MEDIA KPLB 15 APRIL 2020: DAKWAAN ORANG ASLI DI PULAU INDAH TERPUTUS BEKALAN MAKANAN TIDAK BENAR @P079AbdulRahman #kplb #jakoa #luarbandarsejahtera

https://www.facebook.com/watch/live/?v=271693540663276&ref=watch_permalink

#PKP : 1,315 individu ditahan ingkar arahan pada hari pertama tahap ketiga semalam - DS @IsmailSabri60

Mana-mana perniagaan dan sektor perkilangan hanya boleh mulakan operasi setelah mendapat kelulusan MITI

PDRM dan SKMM telah membuka 220 kertas siasatan berhubung berita palsu COVID-19 - @IsmailSabri60

TERKINI :

Sebarang bentuk gerai atau bazar ramadan sama ada untuk “pandu lalu” serta “tempah dan ambil” tidak akan dibenarkan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan PKP : Ismail Sabri


Bagi membendung penularan wabak COVID19 sama-samalah kita elakkan :

1. Crowded places (Tempat sesak)
2. Confined places (Tempat tertutup)
3. Closed contacts (Berhubung jarak dekat)

Kita mampu lakukannya :+1:🏾

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

https://twitter.com/MKNJPM/status/1250689259574444032?s=19

https://twitter.com/MKNJPM/status/1250693921652346880?s=19


Perintah Kawalan Pergerakan: Sebarang Bentuk Gerai Atau Bazar Ramadhan Sama Ada Untuk "Pandu Lalu" Serta "Tempah Dan Ambil " Tidak Akan Dibenarkan sepanjang PKP

 Lindungi zon hijau dan kawasan anda.

Jangan ingkar PKP dan teruskan duduk di rumah. Jangan Jadi Punca!

Hi,

Have you downloaded the MySejahtera app?

Among the functions of MySejahtera are:

1. Know your risk for COVID19 infection.
2. Perform self-examination from time to time.
3. Get the latest and validated information about COVID19 in Malaysia and the world.
4. Know and find hotspots around you.

Registered users, you need to update this application to enjoy the latest features.

New users can now download and sign up through the application.

This is the official application for the purpose of breaking the chain of Covid-19 transmission by the Malaysian Government.

Lets Join hands and fight the spread of the COVID19 outbreak through technology!


- CPRC MOH

https://twitter.com/MuhyiddinYassin/status/1250713416873861125?s=19

DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong hari ini telah berkenan menyumbangkan sumbangan peribadi kepada kerajaan untuk Tabung Khas COVID-19.


https://www.facebook.com/watch/live/?v=548595672454861&ref=watch_permalink


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 16 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 110

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,182

Kes sembuh: 119

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 2,766

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 56 (Seramai 29 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 1

Jumlah keseluruhan kematian: 84

- CPRC KKM

#COVID19 Satu kematian baharu dilaporkan dalam tempoh 24 jam menjadikan kes kematian keseluruhan setakat ini 84. Takziah daripada KKM kepada keluarga pesakit.


https://twitter.com/KKMPutrajaya/status/1250721222528126976?s=19


https://twitter.com/KKMPutrajaya/status/1250724082963775488?s=19


#COVID19 Rumusan kes kluster Perhimpunan di Masjid Seri Petaling sehingga 12pm, 16 April.

https://twitter.com/KKMPutrajaya/status/1250733813673545729?s=19

Bilangan kes mengikut negeri sehingga 12pm, 16 April. Tiada pertambahan kes baharu di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan WP Labuan.
17 April 2020

https://twitter.com/MKNJPM/status/1250958808781709313?s=19

[Infografik] Pencegahan Jangkitan COVID-19 di Institusi Jagaan Warga Emas Sumber:@KKMPutrajayahttps://twitter.com/MKNJPM/status/1250980113115574272?s=19

#COVID19 Terdapat penambahan zon merah menjadi 28 mengikut statistik terkini sehingga 12pm, 16 April. Daerah baru zon merah ialah Kota Kinabalu. 


PANJATKANLAH SERIBU DOA KEBAIKAN BUAT KAMI YANG BERADA DI BARISAN HADAPAN. MUDAH-MUDAHAN ANGIN MENDUNG YANG MEMBAWA UJIAN BESAR INI SEGERA BERLALU PERGI. Sumber : @PDRMsia


Penggunaan Disinfection Box/Chamber/Tunnel/Booth/Partition/Gate untuk mengurangkan jangkitan #COVID19. Hasil penilaian Cawangan Penilaian Teknologi2. Jangka masa 20-30 saat tidak memadai untuk proses nyahkuman yang berkesan. 3. Prosesnya juga tidak boleh membunuh kuman dalam badan manusia. 

Berdasarkan penilaian tersebut, KKM tidak menyarankan penggunaan peralatan yang telah dinyatakan itu untuk mengurangkan jangkitan #COVID19 

PKP : TIPS MENJAGA KESIHATAN MINDA Jaga kesihatan dan keselamatan diri ketika Perintah Kawalan Pergerakan. #COVID19 #StayAtHome #MovementControlOrder

#PKP: 1,057 individu ditahan ingkar arahan pada hari kedua fasa ketiga semalam - @IsmailSabri60

Polis berkuasa ambil tindakan semasa tempoh #PKP berdasarkan Akta 342 - @IsmailSabri60


Jangan bangga apabila lakukan kesalahan dan pengaruhi orang lain untuk ingkar #PKP- @IsmailSabri60


Pastikan maklumat peribadi perbankan anda (no pin/TAC) tidak dikongsi dengan sesiapa pun. Pihak bank, mahkamah dan polis tidak akan sesekali meminta maklumat ini.

Siaran Media Kementerian Kewangan Malaysia Berkenaan Pembayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) Fasa Pertama kepada Penerima B40Langkah Mudah Untuk Mengikuti Telegram Rasmi Majlis Keselamatan Negara.

Mohon sebarkan mesej ini menggunakan semua saluran yang ada supaya mesej pihak kami mengenai Perintah Kawalan Pergerakan sampai ke seluruh rakyat Malaysia.

#StaySafeStayHome
#KitaMestiMenang

PEMAKLUMAN BERITA PALSU SIARAN 17 APRIL 2020 JAM 4.00 PETANG.pdf


Status terkini #COVID19 di Malaysia, 17 April.

Kes baharu 69
Kes keseluruhan 5,251
Kes aktif 2,198

ICU 51 termasuk 26 bantuan alat pernafasan.

Kematian baharu 2 kes
Keseluruhan kematian 86 kes atau 1.64%.

Statistik kes positif #COVID19 dalam kalangan bukan warganegara Malaysia. Lima negara utama: Indonesia Filipina Bangladesh India Pakistan @MuhyiddinYassin @DrAdhamBaba


Rumusan kes kluster Perhimpunan di Masjid Seri Petaling sehingga 12pm, 17 April. 27,834 telah diperiksa dan 26,021 diambil sampel, hasilnya 1,946


Statistik COVID-19 bagi seluruh negara di dunia.

Enam negara iaitu Amerika Syarikat, Sepanyol, Itali, Perancis, Jerman dan United Kingdom adalah negara yang mempunyai bilangan kes melebihi 100,000 kes.

Negara Belgium pula kadar peratusan kematian menghampiri 14%.

18 April 2020Amalkan langkah-langkah pencegahan ini untuk memastikan anda dan keluarga tersayang bebas daripada dijangkiti #COVID19.

Terdapat penambahan zon merah menjadi kepada 29 mengikut statistik terbaru sehingga 12pm, 17 April. Daerah terbaharu zon merah ialah Kulai di Johor.#PKP : 1,565 individu ditahan ingkar arahan pada hari ketiga fasa ketiga semalam - @IsmailSabri60

PKP: Polis akan tambah sekatan jalan raya bagi pastikan kawalan dapat ditingkatkan menjelang awal Ramadan- Datuk Seri Ismail Sabri

220 kertas siasatan dibuka atas penyebaran berita palsu berkaitan #COVID19, setakat ini - @IsmailSabri60

#PKP: Hanya mereka yang mempunyai urusan kecemasan sahaja dibenarkan menggunakan penerbangan domestik- @IsmailSabri60

Dakwaan VIP dan mereka ada jawatan dalam kerajaan turut ingkar PKP .

"Tiada sesiapa boleh atasi undang undang. Saya dengar ada laporan polis telah dilakukan.Kita serah kepada pihak polis untuk melakukan siasatan" : Ismail Sabri-Menteri Kanan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 18 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 54

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,305

Kes sembuh: 135

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 3,102

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 49 (Seramai 26 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 2

Jumlah keseluruhan kematian: 88

- CPRC KKM


COVID-19 | Bilangan kes mengikut negeri di Malaysia (sehingga 12 tengah hari, 18 April 2020)

Sumber: Kementerian Kesihatan

Siaran Media Kementerian Kewangan Malaysia: PERMOHONAN BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN) MENGGUNAKAN DOKUMEN PALSU OLEH PIHAK TIDAK BERTANGGUNGJAWAB. Sumber:@MOFmalaysia


Ujian telah dilaksanakan ke atas 105791 individu dan kes positif adalah 5,305 bersamaan 5%, setakat jam 12 tgh hari 18 April 2020

DG Hisham

19 April 2020Statistik terkini 31 kluster #COVID19 di Malaysia sehingga 12pm, 18 April 2020.

PKP/PKPD berupaya memutuskan rantaian #COVID19 dan jangkitan dalam kalangan kluster dapat dikawal sekaligus mempercepatkan proses pemulihan.

Sumber : @KKMPutrajaya

KKM khuatir sekiranya penurunan jumlah kes beberapa hari ini disalah erti serta membuatkan masyarakat alpa lalu mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan


Terdapat penambahan zon merah menjadi 30 mengikut data terkini dikeluarkan CPRC Kebangsaan KKM sehingga 12pm, 18 April Daerah baru zon merah 


Langkah pencegahan untuk penghantar dan penerima makanan. 1. Penjarakan sosial 2. Basuh tangan sebelum dan selepas menghantar/menerima makanan.


TERKINI :

Operasi mesin ATM dihadkan bermula jam 8 pagi hingga 8 malam sahaja untuk elak orang ramai bagi alasan keluar hingga lewat malam untuk keluarkan wang : Ismail Sabri-Menteri

Sehingga hari ini KDN telah warta 11 penjara sementara untuk tahanan ingkar PKP.

Penjara ini akan beroperasi bermula 23 April : Ismail Sabri

PDRM tangkap 1,111 individu kerana ingkar PKP semalam - @IsmailSabri

Pendaftaran kelahiran, kematian dilanjut 90 hari selepas tamat tempoh #PKP, penalti dimansuhkan - @IsmailSabri60

Dalam kes libatkan anggota kerajaan, polis telah panggil individu berkenaan. Tidak betul dakwaan pendekatan berbeza kepada VIP langgar PKP”: Ismail Sabri

SOALAN LAZIM (FAQ)
MENGENAI APLIKASI
MYSEJAHTERA MAJLIS KESELAMATAN NEGARA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 19 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 84

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,389

Kes sembuh: 95

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 3,197

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 46 (Seramai 26 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 1

Jumlah keseluruhan kematian: 89

- CPRC KKM


Sebuah kluster baharu telah dikesan di pintu masuk antarabangsa iaitu di mana kes positif dikesan di kalangan rakyat Malaysia yang pulang daripada Indonesia melalui Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) pada 16 April 2020.

Kluster ini terdiri daripada 43
orang pelajar yang pulang dari Temboro, iaitu salah satu tempat yang telah diisytiharkan sebagai zon merah di daerah Magetan,
Indonesia.

Daripada jumlah keseluruhan tersebut, seramai 34 orang telah
dikuarantin di negeri Melaka dan sembilan (9) orang di Wilayah
Persekutuan Kuala Lumpur. Ini menunjukkan bahawa tindakan
Kerajaan untuk mengambil langkah untuk kuarantin dan menyaring semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara adalah bertepatan.

Ini bagi memastikan kes import tidak menjangkit penduduk tempatan. - KPK @DGHisham

#KitaTeguhKitaMenang
#COVID19Malaysia

Pasukan Pakar #COVID19 dari China ke negara ini bukan bertujuan membantu merawat pesakit.

Kita mahu berkongsi pengalaman positif dan jauhi perkara negatif dgn mereka menangani wabak ini.

Ini virus baharu, banyak perkara ttg virus ini perlu dipelajari. - @DGHisham
#COVID19🇲🇾 Statistik terkini kes positif di Malaysia mengikut negeri sehingga 12pm, 19 April.

Negeri-negeri yang tiada kes baharu dalam tempoh 24 jam.

Perlis, Kedah, P Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Terengganu, Kelantan dan WP Labuan.

Kes di Melaka melibatkan 34 pelajar dari kluster Magetan, Jawa Timur manakala tiga lagi dari Kalimantan, Turki dan Acheh.

Salam sejahtera!

Kes COVID19 di Malaysia sudah mula berkurang. Walaubagaimanapun terlalu awal untuk kita membuat kesimpulan.

Tindakan dan kawalan mesti diteruskan bagi memastikan penularan wabak ini dapat dibanteras! Kita tidak boleh leka. Teruskan duduk dirumah.

Muat turun aplikasi MySejahtera sekarang dan lakukan penilaian risiko dan kesihatan kendiri dari masa ke semasa. Ketahui juga status hotspot di kawasan anda melalui aplikasi ini.

KKM kini dapat memantau kejadian wabak COVID19 ini menggunakan teknologi.

Muat turun sekarang:

IOS:

https://apps.apple.com/my/app/mysejahtera/id1504055630

Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=my.gov.onegovappstore.mysejahtera

Huawei:

https://appgallery.cloud.huawei.com/marketshare/app/C101930603?locale=en_GB&source=appshare&subsource=C101930603

- CPRC KKM20 April 2020

1. Rumusan kes kluster terbesar iaitu kes kluster Perhimpunan di Masjid Seri Petaling sehingga jam 12pm, 19 April.

Kluster ini telah menjangkiti sehingga generasi ke-5.

2. Statistik terkini 8 kawasan yg dikenakan PKPD. Hanya Menara City One ada kes baru.KALAU BUKAN KITA SIAPA LAGI?

Kita mampu lakukannya. Putuskan rantaian penularan wabak COVID19.

Jangan sampai insan yang paling kita sayang menjadi mangsa. Teruskan duduk rumah dan patuhi arahan PKP.#COVID-19

SEMOGA ADA SINAR BAHARU DI KEMUDIAN HARI UNTUK KITA SEMUA!

TERIMA KASIH RAKYAT MALAYSIA. KAMI PERLUKAN SOKONGAN ANDA!

#StayHome #BeSafe #Pray4Malaysia
HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN

#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM


@PDRMsia tangkap 1,174 individu ingkar #PKP semalam, dengan 1012 orang direman dan 162 orang dilepaskan dengan jaminan polis - @IsmailSabri60

#PKP masih berjalan seperti biasa, tanpa sebarang kelonggaran - @IsmailSabri60

Terdapat kes penipuan penjualan penutup muka dan hidung cecah kerugian RM4.2 juta - @IsmailSabri60

#COVID-19: 191 pusat kuarantin mula beroperasi semalam - DS Ismail Sabri

PKP: 408 rakyat Malaysia pulang ke tanahair semalam, terus dikuarantin - DS Ismail Sabri

Pusat Bandar Utara, Pasar Borong Selayang dalam status PKPD mulai hari ini sehingga 3 Mei 2020 - DS Ismail Sabri

Bekalan makanan dan keperluan harian mencukupi, mampu tampung permintaan semasa - DS Ismail Sabri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 20 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 36

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,425

Kes sembuh: 98

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 3,295

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 45 (Seramai 28 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 0 :mega::tada::confetti_ball:

Jumlah keseluruhan kematian: 89

- CPRC KKMKenyataan akhbar oleh KP Kesihatan berkenaan situasi semasa COVID-19 di Malaysia (20 April 2020).

Lima kes kluster terbesar setakat.

1. Perhimpunan di Masjid Seri Petaling (1,951 kes)
2. Persidangan gereja (135)
3. Sendayan (77)
4. PUI Itali di Kuching (54)
5. Magetan Jawa Timur (54)

KKMTontoni Video Montage yang telah ditayangkan sempena Majlis Pelancaran Aplikasi Mudah Alih MySejahtera hari ini di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia.

Muat turun aplikasi MySejahtera sekarang dan lakukan penilaian risiko dan kesihatan kendiri dari masa ke semasa. Ketahui juga status hotspot di kawasan anda melalui aplikasi ini.

- CPRC KKM

Statistik terkini 31 kluster #COVID19 di Malaysia sehingga 12pm, 20 April.


1. Rumusan kes kluster terbesar iaitu Perhimpunan Seri Petaling yang merekodkan 1,950 kes dan menjangkiti hingga generasi kelima.

2. Laporan kawasan yang dikenakan PKPD. Enam arahan PKPD libatkan 10 kawasan.

Sebanyak 13,277 sampel diambil dan 796 positif dgn 5 kematian.

SOALAN LAZIM (FAQ)
BERKAITAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN
JABATAN WAKAF, ZAKAT DAN HAJI (JAWHAR)Lebih 2.4 juta dijangkiti #COVID19 di seluruh dunia mengikut statistik terbaru @WHO

32% kes di Amerika Syarikat dan negara asal wabak itu, China, hanya 3.5% kes.

Di Asean, Singapura kes tertinggi manakala Indonesia kematian tertinggi.

Lebih 60% kes di Malaysia sembuh.


21 April 2020#COVID19 Tiada penambahan zon merah bagi kes keseluruhan, kekal 30 berdasarkan statistik terbaharu sehingga 12pm, 20 April.

Bagi kes aktif, daerah dalam zon merah berkurang daripada 17 kepada 13.

Terus duduk di rumah, penjarakan sosial dan jaga kebersihan diri.

PEMAKLUMAN BERITA PALSUKITA MAMPU LAKUKANNYA :+1:🏾

Sama-sama kita teruskan duduk rumah dan patuhi arahan PKP serta sentiasa menjaga kebersihan seperti yang disarankan oleh kerajaan agar penularan wabak #COVID19 dapat diputuskan.


Daerah Rembau menjadi zon merah pertama bertukar kepada zon hijau selepas 53 pesakit telah sembuh dan discaj.

Zon merah yg bertukar kuning (1-20 kes) ialah Hilir Perak, Kinta, Sepang, Hulu Selangor, Batu Pahat, Jerantut, Kota Bharu, Kota Kinabalu dan Lahad Datu.
KKM

946 individu ingkar #PKP ditahan semalam, jumlah kumulatif tangkapan 16,870 - @IsmailSabri60

PKP: SOP masih kekal walaupun kes positif COVID-19 menurun - DS Ismail Sabri

16,844 individu sedang jalani kuarantin wajib di 193 pusat kuarantin - DS Ismail Sabri

Polis tahan 433 individu di kawasan zon merah kerana ingkar PKP - DS Ismail Sabri

Keputusan hadkan operasi Jabatan Imigresen dan agensi berkaitan di pintu masuk di selatan tanah air

-Bangunan Sultan Iskandar di Tambak Johor (Hanya 7 pagi - 7 petang)
-Kompleks Sultan Abu Bakar (second link) operasi berjalan seperti biasa.

Kerajaan edarkan 23.4 juta penutup hidung dan mulut kepada isi rumah di seluruh negara setakat iniPernahkah kita terfikir untuk berada di tempat mereka?? Mampukah kita berkorban masa dan tenaga seperti wira barisan hadapan kita??

Jadi bantulah mereka dengan DUDUK RUMAH dan patuhi arahan PKP yang telah ditetapkan.


#COVID19 🇲🇾 Terkini 21 April.

Kes baharu 57 (18 kes import dan 39 penularan tempatan)
Keseluruhan 5,482
Kes aktif 2,041
Kes Sembuh 54
Kematian baharu 3 kes
Keseluruhan 92 kes (1.68%)

#COVID19 🇲🇾 Tiga kematian dilaporkan dalam tempoh 24 jam sehingga 12pm, 21 April.

Takziah kepada keluarga pesakit.

@MuhyiddinYassin
@DrAdhamBaba
@DrNoorAzmi

Taburan kes termasuk kes baharu, kumulatif dan kematian sehingga 12pm, 21 April.
CPRC

Penurunan jumlah kes ini adlah hasil dari apa yg kita lakukan 4 minggu lalu.

1. Kawalan sempadan yang ketat berjaya kurangkan kes import. Bagi rakyat tempatan yang balik dari luar negara, mereka dikuarantin. 95 kes positif dikesan.

2. Impak PKP 1 dan 2, kes skrg ini kurang 100. Jika kita kekalkan
momentum ini dgn mematuhi arahan duduk di rumah, kita akan mendapat hasil yang lebih baik drpd sekarang. - KPK @DGHisham

KKM belum pasti sama ada PKP akan ditamatkan atau dilanjutkan.

Ia bergantung kepada data-data yang dikumpul oleh KKM.

Tapi yang kita pasti ialah tiada perhimpunan ramai, penjarakan sosial dan kerap basuh tangan. - KPK @DGHisham

Kriteria sebelum menamatkan PKP.
1. Kemampuan mengawal sempadan daripada kes import
2. Kemampuan mengawal dan merawat pesakit positif (2,041) drpd menjangkiti org lain
3. Kemampuan sistem kesihatan kita (makmal dan wad)
4. Kemampuan kita melindungi golongan berisiko tinggi.

5. Norma-norma baharu menjadi amalan hidup iaitu tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial dan kerap basuh tangan.

6. Kemampuan kita melaksanakan langkah pencegahan dalam komuniti.

#KitaTeguhKitaMenang
#KitaMestiMenang
#StrongerTogether

#COVID19 🇲🇾 Statistik terbaru 32 kluster yang aktif (12pm, 21 April)

8 kluster merekodkan kes baharu iaitu Madrasah Sg Salan (8), PUI Itali (5), Persidangan gereja (4), Petugas kesihatan Kuching (2), Selangor Mansion (1), Pusat perubatan di KL (1) dan madrasah Ayer Merbau (1).

KKMGraf menunjukkan kumulatif kes discaj lebih tinggi berbanding kumulatif kes aktif (masih dirawat) selepas PKP Fasa 2.

Jumlah kes kumulatif juga hampir mendatar, hasil pengesanan sepanjang tempoh PKP 1 dan 2.

Trend ini boleh berlaku sebaliknya jika ingkar PKP.


22 April 2020


6 KRITERIA UNTUK TAMATKAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN

1. Kawalan sempadan
2. Kawalan pergerakan
3. Sistem kesihatan
4. Perlindungan kumpulan berisiko tinggi
5. Kerjasama rakyat dengan mengamalkan penjarakan sosial dan mengelakkan mana-mana perhimpunan
6. Kebersihan serta pelaksanaan langkah-langkah pencegahan dalam masyarakat

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang


2 Strategi Untuk Mengesan Penularan COVID-19 Dalam Komuniti Setempat

#KitaMestiMenang
#PerintahKawalanPergerakan
#StayAtHome

PEMAKLUMAN BERITA PALSU 22 APRIL 2020 SIARAN JAM 11.15 PAGI.pdfRAMADAN TIBA : TERUS PATUHI PKP

Tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menentukan permulaan puasa umat Islam seluruh Malaysia telah ditetapkan esok, bersamaan 29 Syaaban 1441 Hijrah.

Harus diingat, tahun ini tiada solat tarawih berjemaah di surau atau masjid kerana ia antara usaha penting memutuskan rantaian wabak COVID19.

Teruskan DUDUK rumah dan patuhi PKP.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

865 individu ingkar PKP ditahan semalam, jumlah kumulatif tangkapan 17,735- DS Ismail Sabri

16,154 individu sedang jalani kuarantin wajib di 196 pusat kuarantin - DS Ismail Sabri

KPDNHEP pantau penjualan barangan keperluan asas di lebih 1,000 premis - DS Ismail SabriOrang ramai yang balik kampung dan kini ingin kembali boleh mohon melalui aplikasi 'Gerak Malaysia' mulai 25 April - DS Ismail Sabri

ORANG RAMAI YANG BALIK KAMPUNG DAN KINI INGIN KEMBALI BOLEH MOHON MELALUI APLIKASI "GERAK MALAYSIA" MULAI 25 APRIL 2020

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang


SIDANG MEDIA KHAS PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN 22 APRIL 2020


#COVID19 🇲🇾 Terkini 22 April.

Kes baharu 50
Keseluruhan 5,532

Kes kematian baharu 1 kes
Keseluruhan 93 kes atau 1.68%.
Sembuh Harian 103 kes

Trend #COVID19 di Malaysia menunjukkan kumulatif kes mendatar dan kes discaj melebihi kes baharu.

Momentum ini perlu diteruskan dengan mematuhi PKP.

Keep staying at home to stay safe.

#StaySafeStayHome

CPRC KKM
Laporan Kluster Covid19 yang aktif di Malaysia.

KKM telah mengesan satu kluster yang bermula di Pengerang, Johor. COVID-19 pada 22 Mac 2020.
Setakat 22 April 2020, kluster ini melibatkan sebanyak 15 kes positif COVID-19.

Jangkitan di kalangan ahli keluarga yang menetap di negeri lain adalah dipercayai berpunca daripada aktiviti kunjung mengunjung yang berlaku sehari sebelum pelaksanaan PKP.

#kitamestimenang
#covid19malaysia
#dudukdirumah

Rumusan Kes Kluster Covid-19: Kluster Perhimpunan Di Masjid Seri Petaling.Taburan keseluruhan kes #COVID19 di Malaysia termasuk kumulatif kematian mengikut negeri setakat jam 12pm, 22 April.

Kes baharu tertinggi di Sarawak (19 kes) dan kumulatif kematian tertinggi ialah Sarawak dan Johor dengan masing-masing 16 kes.

Mengambil iktibar daripada penyebaran jangkitan #COVID19 dalam Kluster Pengerang dan Sub-kluster Rembau, masyarakat diminta untuk kekal patuh kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan elak daripada melakukan sebarang aktiviti kunjung mengunjung ke rumah rakan dan sanak saudara.

Ini termasuk perjalanan merentas negeri, daerah dan mukim atau menghadiri perhimpunan besar-
besaran (termasuk majlis keagamaan dan majlis keraian).

KKM khuatir aktiviti seperti ini yang sememangnya telah menjadi kelaziman rakyat Malaysia, akan mengakibatkan penularan jangkitan #COVID19 di kalangan ahli keluarga terutama golongan warga emas dan kanak-kanak.

Umat Islam di negara ini diseru
menggunakan peluang
#Ramadan yang bakal menjelma menjalankan aktiviti dan amalan keagamaan di rumah.

23 April 2020


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN YANG MULIA

Gunakan peluang Ramadan kali ini untuk beribadat bersama keluarga di rumah.

Terus patuhi PKP dan amalkan langkah-langkah pencegahan sebaiknya bagi mencegah penularan wabak COVID19.

#KitaMestiMenang
#StaySafeStayHome
#StayAtHome
#DudukRumah
#COVID19malaysia
#COVID19
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#HapusCOVID19


MANFAATKAN KEDATANGAN RAMADAN BERSAMA KELUARGA

Gunakan peluang Ramadan kali ini untuk beribadat bersama keluarga di rumah.

Terus patuhi PKP dan amalkan langkah-langkah pencegahan sebaiknya bagi mencegah penularan wabak COVID19.

#KitaMestiMenang
#StaySafeStayHome
#StayAtHome
#DudukRumah
#COVID19malaysia
#COVID19
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#HapusCOVID19


763 individu ingkar PKP ditahan semalam - @IsmailSabri60

#PKP: 201 pusat kuarantin beroperasi semalam berbanding 196 hari sebelumnya dengan 15,880 individu jalani kuarantin wajib - @IsmailSabri60

#COVIDー19: 535 rakyat Malaysia pulang ke tanah air semalam, dikuarantin wajib - @IsmailSabri60

#PKP: Mana-mana kenderaan komersial yang perlu diperiksa Puspakom boleh buat temujanji dengan Puspakom- @IsmailSabri60

Pasar barangan basah dibuka sehingga jam 2 petang berbanding sehingga 12 tengahari sebelum ini - @IsmailSabri60


Tiada solat fardu dan tarawih berjemaah serta solat Jumaat di masjid dan surau dalam tempoh PKP - @drzul_albakri

#Ramadan #PerintahKawalanPergerakan


Sidang Media Khas Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 23 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 71

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,603

Kes sembuh: 90

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 3,542

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 42 (Seramai 21 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 2

Jumlah keseluruhan kematian: 95

- CPRC KKM
Kes Kematian Baharu #COVID19Malaysia setakat 5 Petang, 23 April 2020 adalah seramai 2 orang.
Ini menjadikan jumlah kes kematian setakat ini adalah seramai 95 orang.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenangLaporan Kluster Covid-19 Yang Aktif Di Malaysia sehingga 23 April 2020.

Kluster Pesantren dan Madrasah Sungai Lui masing-masing melaporkan 17 dan 10 kes baru COVID-19 pada hari ini. Dua (2) kes baru dilaporkan bagi kluster Sendayan, manakala (1) kes baru dilaporkan di kluster PUI Bali, Petugas Kesihatan Sabah dan Hospital Muar.

Tiada kes baru dilaporkan pada kluster yang lain.Jom muat turun aplikasi MySejahtera untuk bersama-sama kita memutuskan rantaian Covid-19! Kita laksanakan tanggungjawab ini bersama-sama!Statistik COVID-19 seluruh negara di dunia.
Negara Amerika Syarikat masih lagi negara yang mempunyai kadar peratusan kes yang tertinggi iaitu 31.95% diikuti dengan Sepanyol, 7.90% dan Itali, 7.10%.

Jumlah kes di Singapura mencapai 11, 178 kes hari ini dengan 1, 037 kes baharu. Ia adalah 4 hari berturut-turut Singapura mencatatkan kes baharu harian melebihi 1000 kes. 21 kes dari kes baharu tersebut adalah rakyat tempatan Singapura.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang


Selamat Menyambut Bulan Ramadan Al-Mubarak. Semoga Ramadan kali ini membawa rahmah, keberkatan dan pengampunan buat kita. Marhaban Ya Ramadan.

Pelajar di kampus boleh pulang ke rumah masing-masing tidak lama lagi - PM @MuhyiddinYassin

PKP akan dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020.

#PKP : Kerajaan sedang timbang benarkan satu perjalanan untuk rakyat terkandas di kampung balik ke bandar - PM Muhyiddin

#PKP: PM @MuhyiddinYassin beri bayangan syarikat dalam sektor tertentu dibenarkan beroperasi tertakluk kepada syarat ketat

24 April 2020
TERUSKAN BERJIHAD

Gunakan peluang Ramadan kali ini untuk lakukan aktiviti dan ibadah bersama keluarga di rumah.

Sama-sama kita mencegah penularan wabak COVID19.PKP : AMALKAN SAHUR YANG SIHAT Sepanjang Ramadan ini jagalah pemakanan dan kesihatan. Bersahurlah dengan menu yang sihat dan berkhasiat.TERKINI: Kerajaan akan membenarkan pergerakan penghantaran pulang Pelajar IPT ke kampung bermula 27 April 2020,

Waktu perjalanan dihadkan dari jam 9 malam hingga 9 pagi

Pergerakan adalah secara berperingkat dan melibatkan perjalanan ke zon hijau sahaja secara berperingkat.

@IsmailSabri60FAQ JABATAN WAKAF, ZAKAT DAN HAJI (JAWHAR) BERKAITAN PELAKSANAAN KUTIPAN ZAKAT FITRAH SEMASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN
Perkembangan terkini #COVID19Malaysia pada 24 April 2020.

Jumlah kes baru positif pada hari ini adalah seramai 88 orang.
Jumlah keseluruhan kes positif di Malaysia adalah sebanyak 5,691 kes.
Jumlah pesakit discaj adalah seramai 121 orang. Ini menjadikan jumlah kes pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah 3,663 kes

Pesakit di ICU adalah seramai 41 orang dan 18 daripada jumlah tersebut memerlukan bantuan alat pernafasan.

Dukacita dimaklumkan kes kematian baharu pada hari ini adalah seorang.
Keseluruhan kes kematian di negara kita adalah sebanyak 96 kes.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang

Fasa keempat akan menyaksikan beberapa kelonggaran dalam kawalan pergerakan secara bertahap dalam beberapa sektor termasuk sektor ekonomi.

Jadi, amat penting bagi majikan & pekerja
sektor-sektor berikut supaya sentiasa ikut amalan yg betul di tempat kerja masing-masing seperti:
• Elakkan berada dikawasan yg sesak (crowded space)
• Elakkan berada dikawasan yg tertutup (confined
space) secara beramai-ramai pd masa yg sama, spt
di ruang makan ditempat kerja
• Kekalkan jarak 1 meter ketika cakap bersemuka dgn orang
lain (close conversation)
@DGHishamLaporan PKPD COVID-19 Malaysia (sehingga 24 April 2020)

39 kes positif baru dikesan di Selangor Mansion, menjadikan kes keseluruhan di lokaliti tersebut meningkat kepada 146 kes positif.

Terdapat juga peningkatan kes positif baru di Kg. Sungai Lui (15 kes).

25 April 2020


KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN SIASATAN JENAYAH

Permohonan Pergerakan Antara Negeri Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Untuk Tujuan Yang Dibenarkan.


Kesungguhan anda bekerja pada waktu sukar ini memberikan kami kehidupan yang lebih bererti. Terima kasih backliner, kita tidak akan putus asa, #KitaMestiMenang!Bilik Gerakan Penghantaran pelajar Pulang Kementerian Pengajian Tinggi akan beroperasi Setiap Hari 24 Jam.

Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi talian Hotline berikut:

Sumber:@MOHEOfficial

Tempahan makanan secara dalam talian (online) kini sudah menjadi trend sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Jadi, apa keperluan untuk abang-abang riders kita sebelum dan selepas menghantar makanan?


Kes mengikut negeri dan daerah sehingga 12pm, 24 April.

13 zon merah berdasarkan kes aktif. Tiada zon orange.

Kedah dan Kelantan 5 kes aktif, Pulau Pinang 7 kes aktif dan Labuan 3.

Kekalkan zon hijau bebas #COVID19. Patuhi PKP, penjarakan sosial dan kebersihan diri.


Seramai 386 individu ingkar #PKP ditahan semalam - @IsmailSabri60

58 individu ingkar #PKP mula dihantar ke penjara khas - @IsmailSabri60

TERKINI :
Kerajaan atas nasihat @KKMPutrajaya , MKN putuskan laksana perintah "berkurung" PKPD ke-7 di kawasan Selayang Baru, Gombak Selangor.

PKPD bermula 25 April hingga 3 Mei melibatkan 6 kawasan : Ismail Sabri


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 25 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 51

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,742

Kes sembuh: 99

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 3,762

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 36 (Seramai 16 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 2

Jumlah keseluruhan kematian: 98

- CPRC KKM


Status COVID-19 di Malaysia, 25 April

Walaupun terdapat penurunan kes baharu, namun masih terdapat segelintir masyarakat yang ingkar kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mohon untuk tidak alpa dan ambil mudah terhadap nasihat KKM.Setakat ini, 14,187 pekerja asing telah disaring dan daripada jumlah itu 676 didapati positif.

KKM mensasarkan kumpulan berisiko tinggi yg menghadiri perhimpunan di Seri Petaling yang tinggal di sekitar Masjid India, Selangor dan Malayan Mansion dan Menara City one.
Laporan PKPD di Malaysia, 25 April.

Selangor Mansion yang terletak di daerah Lembah Pantai, melaporkan 20 lagi kes baru positif #covid19malaysia manakala Pusat Bandar Utara dan Sekitar Pasar Borong Selayang melaporkan 10 kes baru.Terkini, keupayaan maksima makmal utk ujian virus COVID-19 dgn kaedah RT-PCR telah meningkat kpd 16,385 sehari. Keupayaan makmal kini telah diperluaskan dgn melibatkan 43 makmal daripada sektor awam, universiti & sektor swasta. Tahniah kpd semua petugas makmal di sebalik tabir.KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN SIASATAN JENAYAH

Siasatan Ke Atas Kes-Kes Menarik Perhatian.
26 April 2020


KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN SIASATAN JENAYAH

Proses Pengeluaran Permit Pergerakan Melalui Aplikasi Mudah Alih “Gerak Malaysia” Di Bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 25 April 2020

#COVID19
#KitaTeguhKitaMenang
#sihatmilikku
#walkthetalk


Berita ini adalah berita palsu!
Jangan berkongsi atau tularkan berita palsu ini!

- DS Ismail Sabri

#COVID19 COVID-19: Penduduk di zon hijau juga masih perlu patuh PKP - DS Ismail Sabri

Sebanyak 86 operasi sanitasi awam dilaksanakan semalam - DS Ismail Sabri

Rakyat Malaysia di Singapura perlu mohon permit masuk untuk pulang ke Malaysia - DS Ismail Sabri

Klinik veterinar dibenar beroperasi melalui temu janji - @IsmailSabri60

Jumlah kes baru positif pada hari ini adalah seramai 38 orang.
Jumlah keseluruhan kes positif di Malaysia adalah sebanyak 5,780 kes.
Jumlah pesakit discaj adalah seramai 100 orang. Ini menjadikan jumlah kes pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah 3,862 kes

Pesakit di ICU adalah seramai 36 orang dan 15 daripada jumlah tersebut memerlukan bantuan alat pernafasan.

Sukacita dimaklumkan TIADA kes kematian baharu pada hari ini.
Keseluruhan kes kematian di negara kita kekal sebanyak 98 kes.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang


KENYATAAN MEDIA
PERGERAKAN PULANG PELAJAR IPT KE KAMPUNG HALAMAN MULAI
27 APRIL 2020

KENYATAAN MEDIA PERGERAKAN PELAJAR IPT KE KAMPUNG HALAMAN.pdf

Laporan PKPD COVID-19 di Malaysia (Sehingga 26 April 2020)

Sehingga 26 April 2020 pukul 12 tengah hari, bagi aktiviti PKPD didapati seramai 21,466 orang telah menjalani ujian COVID-19 di dalam kawasan PKPD. Setakat ini, 638 kes didapati positif COVID19 (2.97 peratus).

Didapati bahawa daripada jumlah positif COVID19 ini, seramai 388 kes (61 peratus) adalah bukan warganegara Malaysia dan baki 250 kes (39 peratus) pula adalah warganegara Malaysia.

#covid19malaysia
#dudukdirumah
#stayathome
#kitamestimenangDi stesen kuarantin yang menempat pengembara warganegara Malaysia yang balik dari luar negara, sehingga 24 April 2020, jam 5.00 petang, didapati seramai 12,672 orang telah menjalani ujian COVID-19.

Seramai 139 orang didapati positif COVID-19 (1.1peratus). Daripada jumlah positif COVID-19 tersebut, negara yang telah dilawati adalah: 99 kes melawat Indonesia, 14 kes melawat United Kingdom, 13 kes telah Singapura, 5 kes melawat Turki, 3 kes melawat Belanda, 2 kes melawat Amerika Syarikat, 1 kes masing-masing melawat Thailand, Perancis dan Bangladesh.

Ini menunjukkan bahawa aktiviti-aktiviti pendekatan tertumpu yang diambil Kerajaan setakat ini telah menunjukkan hasil yang diharapkan. Ini diharap dapat mengekang penularan di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi ini. KKM menjangka lebih banyak kes positif akan dikenal pasti dalam masa terdekat ini memandangkan aktiviti pendekatan tertumpu ini masih diteruskan.

FAQ PELAJAR PULANG KPT FINAL 2.pdf

KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN SIASATAN JENAYAH

Kemaskini Proses Permohonan Untuk Mendapat Permit Pergerakan Di Bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

27 April 2020Statistik COVID-19 bagi seluruh negara di dunia.

Kadar peratusan kes tertinggi adalah 32.38%, dari negara Amerika Syarikat.

Kes kematian yang tertinggi masih lagi negara Belgium dengan kadar peratus 15.26%.

Zon merah kekal 13 daerah sehingga jam 12pm, 26 April.

Kedah dan Kelantan (5 kes aktif), Perak dan Pulau Pinang 8 kes dan WP Labuan 2 kes.

Zon hijau perlu kekalkan tempoh dua minggu tanpa sebarang kes baharu sebelum diisytiharkan bebas #COVID19.
GERAK MALAYSIA : PDRM TERIMA 300,000 PERMOHONAN

PDRM menerima 300,000 permohonan menerusi aplikasi Gerak Malaysia dalam tempoh 12 jam ia dilancarkan. Daripada jumlah berkenaan 100,000 pemohon adalah untuk mendapatkan permit perjalanan rentas negeri (Inter-state).

Mereka ini adalah yang terkandas di kampung halaman dan tidak sempat pulang ke rumah masing-masing ekoran pengisytiharan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kerjasama semua pihak amat penting bagi memastikan sistem aplikasi atas talian Gerak Malaysia dapat dimanfaatkan oleh mereka yang benar-benar perlu.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang


SOP PERGERAKAN PULANG PELAJAR IPT

Para pelajar dikehendaki mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) pergerakan pulang yang telah dikeluarkan sebagai langkah-langkah keselamatan menangani wabak COVID19.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenangJabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) akan membuka perkhidmatan kaunternya bermula pada 29 April 2020 khusus untuk urusan kenderaan perdagangan sahaja iaitu yang meliputi barangan, pelancongan dan perkhidmatan awam.

TERKINI :
PKPD di Simpang Renggam akan ditamatkan bermula esok.

PKPD di sebuah maahad Tahfiz dan sebuah rumah di Sungai Lui, Hulu Langat disambung seminggu lagi : Ismail Sabri-Menteri


Sidang Media Perintah Kawalan Pergerakan Operasi Penguatkuasaan 27 April 2020


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 27 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan:
40

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia:
5,820

Kes sembuh:
95

Jumlah keseluruhan kes sembuh:
3,957

Jumlah keseluruhan kes di ICU:
37 (Seramai 17 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian:
1

Jumlah keseluruhan kematian:
99

- CPRC KKM

Status terkini kawasan PKPD sehingga 27 April.

Terdapat pertambahan kes baharu di Menara City One Plaza, Selangor Mansion dan Pusat Bandar Utara serta Pasar Borong.

Dalam kurungan adalah kes import.

#COVID19Malaysia 🇲🇾

Tiga kluster aktif yang berlaku pertambahan kes baharu sehingga 27 April.Trend #COVID19🇲🇾 di Malaysia berdasarkan PKP Fasa 1, 2 dan tiga.

Walaupun kes baharu kekal dua digit sejak 17 April lalu, kita masih belum menang.

Sila patuhi PKP, amalkan penjarakan sosial, jauhi perhimpunan awam dan kerap basuh tangan.
Bilangan kes mengikut negeri sehingga jam 12pm, 27 April.

Negeri tiada kes baharu Perlis, Kedah, PPinang, Melaka, Johor, Pahang, Terengganu, Kelantan, WP Putrajaya dan Labuan.PEMAKLUMAN BERITA PALSU 27 APRIL 2020 SIARAN 8.00 MALAM.pdf
Kegembiraan jelas terpancar di wajah pelajar dari Inapan Siswa (INASIS) Bank Rakyat setelah lebih 40 hari menjalani arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di dalam kampus, akhirnya mereka dibenarkan pulang ke kampung halaman masing-masing.

Pelajar, Ng Shang Bao berkata, dia berterima kasih kepada kerajaan kerana membenarkan pelajar universiti pulang ke rumah masing-masing.

Menurutnya, detik ini yang dinantikan semua pelajar di IPTA dan IPTS sejak pelaksanaan PKP diumumkan pada 18 Mac lalu hingga menyebabkan mereka perlu berada di dalam kampus dan tidak dibenarkan pulang.

"Pematuhan penjarakan sosial juga akan dititikberatkan semasa pergerakan penghantaran pulang pelajar bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

"Saya berharap semua pelajar UUM dapat memberikan kerjasama sepanjang tempoh penghantaran ini dengan mematuhi arahan yang ditetapkan agar proses ini dapat berjalan lancar," katanya yang berasal dari Gombak.

KREDIT TO UUM OFFICIAL

Pergerakan pulang pelajar hari ini akan melibatkan Institusi Pendidikan Tinggi yang berada di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. Semua pelajar dijangka bertolak dari pusat pelepasan pada jam 9.00 malam ke destinasi yang dituju.

#KitaMestiMenang
 
Garis Panduan Solat Semasa Musafir Dalam Tempoh PKP


Sebahagian pelajar IPTA dan IPTS, Politeknik dan Kolej Komuniti bagi Zon Tengah yang terkandas akibat #COVID19, mendaftarkan diri di pusat pengumpulan pelajar sebelum dihantar pulang.


28 April 2020Seramai 1,128 pelajar Institut Pendidikan Tinggi Awam dan Institut Pendidikan Tinggi Swasta telah bergerak pulang ke kampung halaman masing-masing mulai semalam.

Proses penghantaran pulang melibatkan sembilan universiti yang terlibat dan 49 buah bas ke 17 destinasi.

Para pelajar dikehendaki mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) pergerakan pulang yang telah dikeluarkan sebagai langkah-langkah keselamatan menangani wabak COVID19.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

PEMAKLUMAN BERITA PALSU

Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 27 April 2020

#COVID19
#KitaTeguhKitaMenang
#sihatmilikku
#walkthetalk


SELAMAT PULANG PELAJAR IPT, TERUS PATUHI PKP

Pelajar yang telah pulang dinasihatkan agar terus mematuhi PKP dan sentiasa mematuhi langkah-langkah pencegahan seperti mengamalkan jarakan sosial yang selamat iaitu berada dalam jarak sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain serta menjaga kebersihan diri dengan kerap membasuh tangan dengan air dan sabun.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang


LANGKAH MENANGANI STIGMA DAN KEBIMBANGAN USAHA MELAWAN COVID19

Teruskan duduk rumah dan patuhi PKP agar rantaian penularan wabak COVID19 dapat diputuskan.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/668677130367782/

PDRM tangkap 489 individu ingkar PKP semalam - DS Ismail Sabri

19 laporan polis dibuat berkaitan kes Rohingya, empat kertas siasatan dibuka - DS Ismail Sabri

Jumlah tangkapan ingkar PKP sehingga kini libatkan 21,106 individu - DS Ismail Sabri

1,267 rakyat Malaysia pulang ke tanah air semalam dikuarantin - DS Ismail SabriMKN Dalam Fasa Terakhir Sediakan SOP Baharu Mengikut Zon

#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenangSidang Media PKP 28 April 2020

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/962414487527265/

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 28 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 31

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 5,851

Kes sembuh: 75

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 4,032

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 36 (Seramai 17 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 1

Jumlah keseluruhan kematian: 100

- CPRC KKMKenyataan akhbar KKM berkenaan situasi semasa jangkitan COVID-19 di Malaysia (28 April 2020)
Perkembangan terkini #COVID19Malaysia pada 28 April 2020.

Jumlah kes positif baharu pada hari ini adalah sebanyak 31 kes.
Jumlah keseluruhan kes positif di Malaysia adalah sebanyak 5,851 kes.
Jumlah pesakit yang sembuh dan discaj adalah seramai 75 orang. Ini menjadikan jumlah kes pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah 4,032 kes

Pesakit yang dirawat di ICU adalah seramai 36 orang dan 17 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Dukacita dimaklumkan, terdapat 1 kes kematian baharu pada hari ini.
Ini menjadikan jumlah kes kematian di negara kita adalah sebanyak 100 kes.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang


Taburan keseluruhan kes #COVID19 di #Malaysia termasuk kematian mengikut negeri, 28 April.

Setakat ini, 152,142 individu telah diambil sampel dan diuji dan 3.85% didapati positif.

Ini membuktikan pengujian dan pengekangan yang disasarkan berkesan.

PEMAKLUMAN BERITA PALSU

Dengan peningkatan kes pulih daripada #COVID19, ini menjadikan jumlah aktif makin menurun sepanjang PKP Fasa 3 sekali gus berjaya meratakan lengkung (flattening of the curve) dan negara kini memasuki fasa pemulihan.
#StayHomeTUGAS DAN AMANAH MENGATASI SEGALA RINTANGAN

Nilai pengorbanan tidak dapat digambarkan. Ketika anda perlu berada di rumah ketika PKP/PKPD dilaksanakan, mungkin ada yang merungut kerana kebebasan tidak lagi dirasakan.

KREDIT ATM

29 April 2020Kita tidak akan putus asa! #KitaMestiMenang!

AKTA PENCEGAHAN DAN PENGAWALAN PENYAKIT
BERJANGKIT 1988

PEMAKLUMAN BERITA PALSU


https://twitter.com/MKNJPM/status/1255335789988364289?s=19Daerah zon merah kekal sebanyak 12 mengikut statistik terbaru sehingga 12pm, 28 April.

Selepas Perlis, Kelantan negeri terbaharu zon hijau tetapi belum boleh diisytihar bebas #COVID19.

Zon hijau terus bertambah kpd 85.

Kita belum selamat, terus patuhi PKP.PKP TAHAP 4 : FASA PEMULIHAN

Dengan keluk pandemik yang berjaya diratakan, keberkesanaan pelaksanaan tiga fasa PKP sebelum ini beransur-ansur dapat dilihat hasil tindakan proaktif dan agresif kerajaan membendung penularan wabak COVID19.

Namun diingatkan, perkembangan positif situasi ini sekarang bukan bermakna rakyat boleh menghela nafas lega dan terus berasa selesa dengan tidak mematuhi PKP.

Sama-sama kita terus patuhi PKP agar penularan wabak ini dapat dihapuskan.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang4 PELAN TINDAKAN UTAMA BENDUNG PENULARAN COVID19 DALAM NEGARA

1. Kawalan pergerakan
2. kawalan sempadan
3. Penjarakan sosial
4. Jaga kebersihan

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/228706715223134/

Polis tangkap 643 orang ingkar PKP semalam - DS Ismail Sabri

Jumlah tangkapan ingkar PKP sehingga kini libatkan 21,749 individu - DS Ismail Sabri

838 rakyat Malaysia pulang ke tanah air semalam dan dikuarantin wajib - DS Ismail Sabri

Setiap PKP diwartakan oleh kerajaan sebelum dilaksana- DS Ismail Sabri

653 pelajar dari zon utara akan dihantar pulang di zon sama menaiki 44 bas bermula petang ini - DS Ismail Sabri

PKP: Kerajaan benar 2 orang keluar setiap kereta kini, perlu dari rumah sama, keluarga terdekat - DS Ismail Sabri

Pergerakan lebih 10 kilometer bagi dapatkan keperluan harian dan perubatan dibenar jika terdapat keperluan - DS Ismail SabriSESUAIKAN DIRI DENGAN NORMAL BAHARU

Sentiasa berfikiran positif dan terus mematuhi PKP serta amalkan langkah-langkah pencegahan yang telah disarankan oleh kerajaan.653 pelajar dari zon utara akan dihantar pulang di zon sama menaiki 44 buah bas bermula petang ini.

Para pelajar perlu terus mematuhi PKP dan juga langkah-langkah yang telah ditetapkan.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

Namun ia perlulah dari rumah yang sama atau keluarga terdekat sahaja.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/226920151937880/Perkembangan terkini #COVID19Malaysia pada 29 April 2020.

Jumlah kes positif baharu pada hari ini adalah sebanyak 94 kes.
Jumlah keseluruhan kes positif di Malaysia adalah sebanyak 5,945 kes.
Jumlah pesakit yang sembuh dan discaj adalah seramai 55 orang. Ini menjadikan jumlah kes pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah 4,087 kes

Pesakit yang dirawat di ICU adalah seramai 40 orang dan 18 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Sukacita dimaklumkan bahawa TIADA kes kematian baharu pada hari ini.
Ini menjadikan jumlah kes kematian di negara kita kekal setakat 100 kes.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang

Daripada 94 kes baharu hari ini, 72 adalah kes import iaitu pelajar Malaysia yang dibawa pulang dari Indonesia.

Selebihnya iaitu 22 lagi kes jangkitan tempatan.

Sebaran Palsu. Pihak KPM tidak pernah mengeluarkan Jadual seperti berikut.

30 April 2020

Sebelum bawa si manja ke Veterinar, jangan lupa buat temujanji dahulu ya! #KitaMestiMenang!Jumlah pecahan kes mengikut Negeri dan Daerah sehingga jam 12 pm, 29 April 2020

#COVID19
#KitaTeguhKitaMenang
#sihatmilikku
#walkthetalkPerintah Kawalan Pergerakan Tahap 4

KIT UJIAN PANTAS : KKM BERI KEUTAMAAN KEPADA SABAH DAN SARAWAK

KKM akan menerima 50,000 rapid test kit yang diimport dari Korea Selatan, pada 1 Mei 2020.

Norma Baru Sebagai Langkah Menangani Penularan COVID-19

Polis tahan 683 individu ingkar PKP semalam - Datuk Seri @IsmailSabri60

243 penafian berita palsu dilakukan Pasukan Respons Pantas KKMM sejak 24 Mac lalu - Datuk Seri Ismail Sabri

#PKP : 3,194 pelajar IPT pulang hari ini melibatkan pergerakan 'intrazone' - Datuk Seri Ismail Sabri243 PENAFIAN BERITA PALSU DILAKUKAN PASUKAN RESPONS PANTAS (PRP) KKMM SEJAK 24 MAC 2020

Janganlah kita menjadi dalang penyebar berita yang tidak benar.

#COVID19
#StayAtHome
#MovementControlOrder
#PerintahKawalanPergerakan
#KitaMestiMenang
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia, KKMM
Jabatan Perdana Menteri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 30 APRIL 2020

Kes baharu dilaporkan: 57

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 6,002

Kes sembuh: 84

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 4,171

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 37 (Seramai 14 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 2

Jumlah keseluruhan kematian: 102

- CPRC KKM


Kenyataan akhbar berkenaan perkembangan terkini COVID-19 di Malaysia 30 April 2020.

Daripada 57 kes baharu yang dilaporkan di 🇲🇾 pada 30 April, 25 adalah kes import.

Daripada 25 kes itu, 12 adalah rakyat Malaysia dari Emiriah Arab Bersatu, 6 Mesir, 3 Singapura, 2 Norway, Indonesia dan UK masing-masing 1 kes.Perutusan Khas YAB Perdana Menteri Sempena Hari Pekerja

#DudukRumah
#StayAtHome

Bantu kami untuk kami bantu anda.

Anda di pelawa untuk memberi cadangan atau pandangan kepada KKM untuk rakyat Malaysia kekal sihat selepas PKP.

Cadangan atau pandangan anda boleh diberi melalui pautan https://tinyurl.com/soalrakyatpascaCOVID atau menulis terus di ruangan komen di post ini.

Terima kasih.Statistik terbaru dikeluarkan #WHO menunjukkan lebih 3.2 juta org dijangkiti #COVIDー19 (32% di AS) dan kematian global pula 228K.

Kadar kematian tertinggi ialah #UK dgn 15.72% atau lebih 26K kematian drpd 166K kes keseluruhan.

#Malaysia baru saja memasuki fasa pemulihan.

1 May 2020

Selamat Menyambut Hari Pekerja kepada seluruh warga pekerja di negara ini.

"Pekerja dan Cabaran Budaya Norma Baharu"


#kitamestimenang
#Covid19
#workfromhome
#kerjadirumah
#dudukrumah

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/2748994458557414/

Sektor ekonomi dibuka semula bermula 4 Mei 2020 secara berhati-hati dengan SOP kesihatan yang ketat. - YAB Perdana Menteri, @MuhyiddinYassin

Sukan tidak melibatkan sentuhan seperti jogging, berbasikal, golf dibenarkan dengan syarat penjarakkan sosial dan tiada sentuhan badan.

Bagaimanapun Kenduri, aktiviti keagamaan seperti solat jemaah masih tidak dibenarkan.


TERKINI : Perjalanan pergerakan antara negeri masih tidak dibenarkan termasuk untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Kebenaran perjalanan hanya diberi jika terdapat keperluan penting seperti SOP sebelum ini :PM @MuhyiddinYassin


Majikan dinasihat laksana waktu kerja anjal, elakkan ramai pekerja dalam waktu yang sama - PM Muhyiddin

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/687773268655320/

Perkembangan terkini #COVID19Malaysia pada 01 Mei 2020.

Jumlah kes positif baharu pada hari ini adalah sebanyak 69 kes.
Jumlah keseluruhan kes positif di Malaysia adalah sebanyak 6,071 kes.
Jumlah pesakit yang sembuh dan discaj adalah seramai 39 orang. Ini menjadikan jumlah kes pesakit yang telah sembuh dan discaj ialah 4,210 kes

Pesakit yang dirawat di ICU adalah seramai 37 orang dan 14 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Dukacita dimaklumkan bahawa terdapat 1 kematian baharu pada hari ini.
Ini menjadikan jumlah kes kematian di negara kita adalah 103 kes.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#BreaktheChain
#KitaMestiMenang
#KitaTeguhKitaMenang
Terdapat 69 kes positif baharu dilaporkan pada 1 Mei 2020. 12 daripada jumlah tersebut adalah kes import.

#kitamestimenang
#covid19malaysia
#dudukdirumah
Hari ini kes sembuh dunia melebihi 1 juta kes iaitu kira-kira 1/3 daripada jumlah keseluruhan kes dunia.

Negara dengan jangkitan COVID-19 yang tertinggi adalah Amerika Syarikat iaitu 32.83% daripada jumlah kes dunia atau 1,070,032 kes. Terdapat 8 negara dengan kes melebihi 100 ribu termasuk Rusia dan Turki.

Patuhi nasihat KKM dan kekalkan langkah pencegahan COVID-19.

#StrongerTogether
#StayAtHome
#KitaJagaKita
#KitaTeguhKitaMenang

- CPRC KKM


4 Mei adalah tarikh keramat bermulanya PKP-B. Mahu atau tidak mahu, kita tidak boleh mengulangi semula proses PKP. Keputusan samada PKP akan datang diperketat atau dilonggarkan telah jatuh di tangan anda. Jangan sia-siakan pengorbanan yang telah kita lakukan sebelum ini bersama.

Kredit PHM
2 May 2020

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) membolehkan operasi beberapa sektor ekonomi dibuka semula bermula 4 Mei.

9 SOP ini perlu dipatuhi semua pihak terlibat termasuk kita sebagai pengguna.

1. Amalan jarak sosial yg selamat iaitu sekurang-kurangnya 1 meter;

2. Kerap mencuci tangan dengan air dan sabun, atau
menggunakan hand sanitiser;

3. Penggunaan topeng muka dan hidung (facemask);

4. Saringan kesihatan di pintu masuk premis;

5. Keutamaan melindungi kumpulan berisiko seperti kanak-kanak, bayi, warga emas dan OKU;

6. Individu tidak sihat dan bergejala dikehendaki segera menjalani pemeriksaan kesihatan;

7. Bilangan penumpang dalam kenderaan awam perlu mengambil kira penjarakan sosial;

8. Menggalakkan transaksi secara atas talian (online), dan

9. Melaporkan segera kepada Jabatan Kesihatan jika terdapat maklumat mengenai jangkitan COVID-19.

- CPRC KKMNorma Baharu Budaya Kerja Perkhidmatan Awam.Hotline Bilik Gerakan Penghantaran Pelajar Pulang Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)


ERP bawah PERKESO masih berjalan & bantuan akan disalurkan kepada majikan - Kementerian Sumber ManusiaLapan daerah masih kategori zon merah dan zon hijau terus bertambah kpd 91, mengikut statistik terkini CPRC KKM.

Lembah Pantai dgn kes tertinggi melibatkan kes baru di kawasan-kawasan yg dikenakan PKPD.

Sumber:@KKMPutrajayaKENYATAAN MEDIA MENTERI KEMENTERIAN DALAM NEGERI MENGENAI ISU PEMALSUAN KAD PENGENALAN YANG TULAR DI MEDIA SOSIAL.


Statistik #COVID19 seluruh dunia oleh @WHO menunjukkan kes sembuh melebihi 1 juta orang atau 31.5% drpd lebih 3.3 juta pesakit.

Turki dan Rusia kini termasuk antara 10 negara catat kes positif melebihi 100,000.

Virus ini menjangkiti seluruh pelusuk benua kecuali Antartika.

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/664675440759831/

SIARAN LANGSUNG:SIDANG MEDIA (NON HEALTH) SELEPAS MESYUARAT KHAS MENTERI-MENTERI MENGENAI PELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN

Kawalan Pergerakan kini ditumpukan kepada lokaliti/ kawasan masih zon merah.

Bagi kawasan zon hijau mereka boleh bergerak seperti biasa dengan syarat dan SOP Ketat.

Namun penduduk zon hijau diingatkan PKP masih berkuatkuasa sehingga 12 Mei 2020: @IsmailSabri60

#PKP terus dilaksana, Akta 342 berkuatkuasa, tindakan masih diambil kepada yang ingkar. --@IsmailSabri60

#PKP tidak ditarik balik, hanya beri kelonggaran kepada beberapa sektor tertentu - @IsmailSabri60

#PKP: Sektor pendidikan belum beroperasi, perhimpunan ramai tidak dibenar, penjarakan sosial masih perlu - @IsmailSabri60

Jumlah tangkapan ingkar #PKP sehingga kini 23,266 individu - @IsmailSabri60

TERKINI :

Pergerakan pulang mereka yang terkandas di Kampung akan dibenarkan bermula 7 Mei ini.

Polis @PDRMsia terima lebih 500 ribu permohonan.

Polis akan keluar jadual perjalanan pulang dari kampung ke bandar dan syarat serta SOP: Ismail Sabri-Menteri Kanan

Bagi kakitangan awam yang berada di kampung, tidak perlu tergesa gesa balik walaupun operasi pejabat awam bermula Isnin (4 Mei) . Boleh mula kerja 11 Mei 2020

Kerajaan minta syarikat swasta juga beri kebenaran untuk kakitangan terkandas di kampung untuk mula bekerja selepas jadual perjalanan pulang dibenarkan selepas 7 Mei.

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/767289520342224/

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 2 MEI 2020

Kes baharu dilaporkan: 105

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia: 6,176

Kes sembuh: 116

Jumlah keseluruhan kes sembuh: 4,326

Jumlah keseluruhan kes di ICU: 31 (Seramai 12 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian: 0

Jumlah keseluruhan kematian: 103


Nasihat berkaitan COVID-19
- Sentiasa mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi
- Amalkan penjarakan sosial (sosial distancing)

- CPRC KKM
Daripada 105 kes baharu yg dilaporkan hari ini, 11 kes adalah kes import.

Ini bermakna, kes penularan
tempatan adalah 94 kes termasuk 60 kes yg dikesan
dari lokaliti di bawah Perintah Kawalan Pergerakan
Diperketatkan (PKPD).- KPK @DGHisham


SIARAN MEDIA
MEMULAKAN (RESTARTING) EKONOMI
DEMI KESEJAHTERAAN RAKYAT DAN KEMAMPANAN EKONOMI

MEMULAKAN (RESTARTING) EKONOMI DEMI KESEJAHTERAAN DAN KEMAMPANAN EKONOMI_2 MEI 2020_FINAL

Kerajaan perlu melaksanakan tanggungjawab maqasid syariah iaitu menjaga kesihatan rakyat dan masa yang sama perlu memastikan sektor ekonomi berjalan.

KKM telah sediakan SOP untuk dipatuhi sektor ekonomi terlibat dan hanya tunggu pelaksanaan.

Isunya di sini ialah adakah rakyat mampu untuk mendisiplinkan diri mematuhi SOP yg telah dikeluarkan KKM.

Kepatuhan sosial untuk menjadikan norma-norma baharu sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian.

Rakyat perlu terima dan mengamalkan norma-norma baharu spt penjarakan sosial dan kerap basuh tangan dan duduk di rumah jika tiada urusan penting.

#COVID19 akan berada lama dalam masyarakat dan vaksin pula dijangka hanya dihasilkan tahun hadapan. - @DGHisham


Susulan lengkung yang telah diratakan, hospital KKM kini mempunyai lebih banyak kapasiti dalam merawat lebih ramai pesakit COVID-19, sekiranya diperlukan.

Misalnya, kadar keseluruhan bagi penggunaan katil di 40 buah
hospital yang dikhususkan bagi perawatan #COVID19 dan 26

pusat rawatan COVID-19 berisiko rendah (hospital extension centres) adalah 17%.

Selain itu, kadar penggunaan bagi katil Unit Rawatan Rapi (ICU) yang dikhususkan untuk pesakit disyaki dan disahkan positif COVID-19 adalah 7% (iaitu 31 buah daripada jumlah 422 buah).

Penggunaan alat bantuan pernafasan (ventilator) pula adalah hanya 1% (iaitu 12 buah daripada jumlah 1,059 buah).

3 May 2020

Permohonan aplikasi Gerak Malaysia perlu kemaskini maklumat destinasi pada 4 Mei dan 5 Mei

Pergerakan rentas antara negeri dari Perak, Johor dan Kelantan bermula 8 Mei

Pergerakan rentas antara negeri dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang bermula 9 Mei
@PDRMsia

https://www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/videos/289673898701978/

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakyat Malaysia yang dikasihi..

Ringkasan Kes COVID-19 pada 3 MEI 2020

Kes baharu dilaporkan:
122 (Termasuk kes import seramai 52 orang)

Jumlah keseluruhan kes dilaporkan di Malaysia:
6,298

Kes sembuh:
87

Jumlah keseluruhan kes sembuh:
4,413

Jumlah keseluruhan kes di ICU:
27 (Seramai 13 orang memerlukan bantuan alat pernafasan)

Kematian:
2

Jumlah keseluruhan kematian:
105


Nasihat berkaitan COVID-19
- Sentiasa mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi
- Amalkan penjarakan sosial (sosial distancing)
- Digalakkan penggunaan alat penutup hidung dan mulut (face mask)
- Mengamalkan amalan-amalan pencegahan jangkitan
- Mengelakkan sebarang bentuk perhimpunan.

- CPRC KKM

#COVID19 Daripada 122 kes baharu hari ini, 52 adalah kes import dan 70 adalah kes tempatan.

Daripada 70 kes tempatan, 24 kes di PKPD dan 46 kes PKP.

Kita belum tamatkan PKP. Kita cuma bagi sedikit kelonggaran untuk sektor ekonomi tertentu. Jika mereka ini gagal patuhi SOP, mereka akan kembali kepada PKP. - @DGHisham


Palsu, Tiada Ucapan YAB PM seperti tertular dalam gambar berikut.


Jika ibu bapa anda warga emas dan menghidap penyakit kronik seperti diabetis, darah tinggi, masalah jantung atau buah pinggang, pastikan mereka tidak keluar rumah.

Dapatkan maklumat lanjut dari fasiliti kesihatan terdekat untuk mudahkan ibu bapa anda mendapat bekalan ubat.

KKM menyediakan banyak kemudahan seperti penghantaran secara pos atau pandu lalu.

Bagi mengekalkan penjarakan sosial di fasiliti kesihatan, antara cadangan sedang diteliti ialah pesakit menunggu dalam kenderaan sehingga tiba giliran.

Norma-norma baharu kini adalah realiti.


Borang "Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)" untuk yang terkandas di kampung masing² atau di tempat lain tetapi tidak mempunyai telefon pintar. Sila muat turun borang di bawah. Info lanjut menerusi pautan: https://t.co/N2THaLaqfK https://t.co/dVSWhqFyHC


(sambung Bah 3)

 photo pn80517_zps08rer6as.gif

0 comments:

Post a Comment